ANP
NOS Nieuws

Onderzoek naar gevolgen van overstappen schildkliermedicijn

Er komt een wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van de noodgedwongen verandering van medicijnen voor schildklierpatiënten. Begin dit jaar werd bekend dat honderdduizenden gebruikers van Thyrax Duotab over moeten stappen op een ander geneesmiddel. De oude productielijn in Oss werd gesloten, terwijl de nieuwe in Duitsland nog niet open is.

Onderzoekers gaan medische gegevens zoals bloedwaarden vergelijken van patiënten voor, tijdens en na de overstap op een nieuw medicijn. Ook kijken ze naar gevolgen voor de kwaliteit van leven. De onderzoekers hopen op 9000 proefpersonen.

Goed moment

De problemen voor sommige Thyrax-gebruikers begonnen een paar maanden geleden, omdat de voorraad toen al op was, maar van een aantal varianten was meer op voorraad. Die gebruikers stappen de komende tijd over.

"Dus nu is een goed moment om te beginnen met het onderzoek", zegt Rietje Meijer van de Schildklier Organisatie Nederland (SON), een van de initiators van het onderzoek.

Sommige patiënten zijn juist blij.

Rietje Meijer (SON)

In de alternatieve medicijnen van andere fabrikanten zit dezelfde werkzame stof, maar de dosering kan verschillen met die van Thyrax. Dosering komt heel nauw bij schildklierpatiënten.

Overstappen veroorzaakt bij veel patiënten klachten zoals concentratieverlies, vermoeidheid of hyperactiviteit. Ook kan het gebruik van andere kleurstoffen in verder identieke middelen leiden tot bijwerkingen.

Hoewel er veel klachten binnenkomen bij SON, is niet iedereen negatief. "Bij sommige patiënten werkt het juist heel goed. Die zijn blij dat ze zijn overgestapt", aldus Meijer. "Daarom wil ik graag cijfers hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl