Vincent Janssen was dit seizoen de beste in de eredivisie volgens de NOS-commentatoren
NOS Voetbal

NOS-commentatoren: Janssen top, Vejinovic flop

Na een zinderende ontknoping is het eredivisieseizoen 2015-2016 met de landstitel voor PSV ten einde. Na 34 speelrondes, ruim 900 doelpunten en bijna 1.000 gele en rode kaarten is het reguliere speelseizoen voorbij. De voetbalcommentatoren van de NOS maken de balans op.

Dat deden zij halverwege de competitie ook al een keer. In de top-5 stonden toen nog: Dirk Kuijt (Feyenoord), Hakim Ziyech (FC Twente), Andrés Guardado (PSV), Luuk de Jong (PSV) en Nacer Barazite (FC Utrecht). Van deze vijf is alleen Ziyech nog terug te vinden in het lijstje van de commentatoren.

Vijf topgoals van topscorer Vincent Janssen

1. Vincent Janssen

Met stip op één staat AZ-aanvaller en topscorer van de eredivisie, Vincent Janssen. De spits, die vorig seizoen nog onder contract stond bij Almere City, was met 27 doelpunten zeer belangrijk voor de ploeg uit Alkmaar. De commentatoren zijn het erover eens: Vincent Janssen heeft een grote toekomst voor zich.

Hakim Ziyech na de wedstrijd tegen Feyenoord

2. Hakim Ziyech

Ondanks dat FC Twente een dramatisch seizoen beleefde, was er een lichtpuntje bij de ploeg uit Enschede: Hakim Ziyech. De 23-jarige Marokkaanse international liet elke week zien dat hij na dit seizoen klaar is voor een volgende stap. Zonder de 17 doelpunten van Ziyech was FC Twente zeker niet op de dertiende plaats geëindigd.

Davy Pröpper viert een doelpunt tegen Heracles

3. Davy Pröpper

De top-5 wordt aangevuld met PSV-middenvelder Davy Pröpper. De 24-jarige Pröpper kwam afgelopen seizoen over van Vitesse en beleefde een succesvol debuutjaar in Eindhoven. Hij werd voor het eerst opgeroepen voor Oranje, had een belangrijke rol in de Champions League-wedstrijden en speelde bijna alle eredivisieduels voor de nieuwe landskampioen.

Iliass Bel Hassani na het gelijkspel tegen Willem II

4. Iliass Bel Hassani

Op de vierde plaats vinden we Iliass Bel Hassani. De Heracles-middenvelder is degene die op het middenveld de lijnen uitzet en zijn doelpuntje meepikt. En dat terwijl hij vorig seizoen nog vaak buiten de basis werd gelaten. Een belangrijke speler in het elftal van trainer John Stegeman, die met zijn ploeg verrassend gaat spelen om een ticket voor de play-offs van de Europa League.

Arek Milik viert zijn doelpunt tegen Excelsior

5. Arek Milik

Met 21 goals eindigt Ajax-topscorer Arek Milik als derde in het lijstje van eredivisietopscorers dit seizoen. De Poolse aanvaller speelde na de winterstop niet altijd best, maar wist op de belangrijke momenten te scoren voor de Amsterdammers. De NOS-commentatoren genoten van de acties van de Ajax-aanvaller.

Beste spelers eredivisieseizoen 2015-2016

Speler (ploeg)DuelsDoelpuntenAssists
Vincent Janssen (AZ)34274
Hakim Ziyech (FC Twente)331710
Davy Pröpper (PSV)33106
Iliass Bel Hassani (Heracles Almelo)3484
Arek Milik (Ajax)31217

Flops

Volgens de radio- en televisiecommentatoren blijft Marko Vejinovic de grootste teleurstelling van dit eredivisieseizoen. De Feyenoord-middenvelder werd ook in de winterstop al genoemd als flop van dit seizoen. Daar kwamen toen PSV'er Luciano Narsingh en Willem II-spits Richairo Zivkovic bij.

Marko Vejinovic na het gelijkspel tegen Heracles

1. Marko Vejinovic

Ook in de tweede seizoenshelft wist Marko Vejinovic niet te imponeren. Voor 3,5 miljoen werd de Feyenoord-middenvelder afgelopen zomer weggehaald bij Vitesse. Bij Feyenoord heeft hij tot op heden nog niet laten zien de miljoenen waard te zijn.

Adam Maher speelde dit seizoen veel bij Jong PSV

2. Adam Maher

Voor PSV-er Adam Maher was een basisplaats dit seizoen verder weg dan ooit. Na twee redelijke seizoenen (26 en 31 duels in de eredivisie) in Eindhoven speelde de 22-jarige Maher dit seizoen maar heel weinig wedstrijden. Na de winterstop mocht hij twee keer invallen en een keer startte hij in de basis: hij stond in totaal 86 minuten in het veld.

Daley Sinkgraven in de wedstrijd tegen Vitesse

3. Daley Sinkgraven

De 20-jarige middenvelder van Ajax kwam afgelopen seizoen over van sc Heerenveen, maar liet het dit seizoen nog niet echt zien bij de Amsterdammers. Na een goede start van het seizoen is hij gaan kwakkelen en dat is funest voor het zelfvertrouwen. Als hij in vorm is, is Sinkgraven een speler die het verschil kan maken.

John Heitinga tijdens een wedstrijd in de KNVB-beker

4. John Heitinga

Routinier John Heitinga had zich zijn terugkeer bij Ajax anders voorgesteld. De 32-jarige centrale verdediger kwam in de eerste seizoenshelft slechts twee keer in actie en kreeg geen enkele keer een basisplaats. In februari kondigde hij zijn afscheid aan.

Albert Rusnák na de wedstrijd tegen Excelsior

5. Albert Rusnák

De Slowaak kende vorig seizoen een uitstekend jaar bij FC Groningen en was onder meer verantwoordelijk voor de winnende treffers tegen PEC Zwolle in de KNVB-beker. Ondanks dat de middenvelder veel wedstrijden in de basis mocht starten, viel hij niet op bij Groningen.

Tegenvallende spelers eredivisieseizoen 2015-2016

Speler (ploeg)DuelsDoelpuntenAssists
Marko Vejinovic (Feyenoord)2301
Adam Maher (PSV)1422
Daley Sinkgraven (Ajax)1600
John Heitinga (Ajax)200
Albert Rusnák (FC Groningen)3041
John Stegeman na de zege van Heracles op ADO Den Haag

John Stegeman

De trainer die dit seizoen de meeste indruk heeft gemaakt is John Stegeman, de trotse coach van de uiteindelijke nummer zes van de eredivisie: Heracles Almelo. Hoe anders was dat vorig seizoen. Toen moest Heracles zich lange tijd zorgen maken om handhaving. Dankzij een sterke eindsprint eindigden ze toen nog op plaats veertien.

Rob Maas tijdens de wedstrijd tegen sc Heerenveen

Rob Maas

In de categorie tegenvallende coaches gaat de nominatie naar Rob Maas van Vitesse. Zijn start, als opvolger van Peter Bosz, was overtuigend, maar daarna ging het bergafwaarts met de ploeg uit Arnhem. Tegen laagvliegers werden er punten verloren en Vitesse eindigde uiteindelijk op de negende plaats. Voor Maas reden om volgend seizoen niet verder te gaan als hoofdtrainer van Vitesse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl