Mercurius vlak voor het begin van de overgang
NOS NieuwsAangepast

Mercurius schuift voor de zon langs

Astronomen kunnen op dit moment een relatief zeldzame gebeurtenis aan de hemel volgen: een Mercuriusovergang. De kleine planeet schuift tussen de zon en de aarde door.

Mercurius staat het dichtste bij de zon van alle planeten en draait in 88 dagen rond onze ster. Door zijn elliptische baan komt het toch maar dertien keer per eeuw voor dat de aarde, de zon en Mercurius op een rijtje staan.

De laatste Mercuriusovergang in 2006

De vorige keer dat Mercurius voor de zon langs schoof, was in 2006. Ook op 11 november 2019 zal het nog een keer gebeuren en daarna is het wachten tot 2032.

Gevaarlijk

Omdat het bij ons dag is, zal de hele overgang te zien zijn. Om 13.12 uur Nederlandse tijd begon de planeet aan zijn reis en 7,5 uur later is hij de hele zon overgestoken.

Astronomen waarschuwen dat het gevaarlijk kan zijn om het fenomeen te volgen. Met het blote oog is de kleine planeet niet te zien en wie met een telescoop naar de zon kijkt, kan zwaar oogletsel oplopen.

Beter is het om een speciale zonnefilter op de telescoop te zetten of het zonlicht via een telescoop op een stuk papier te projecteren. Overigens is ook dat niet zonder gevaar: het oculair van de telescoop kan barsten of smelten door het geconcentreerde licht van de zon.

Nieuwe zonnekijker

Makkelijker is het om het natuurverschijnsel te volgen via een speciale zonnetelescoop van een planetarium. Zo is de Oude Sterrewacht in Leiden vandaag open. Daar kan met een nieuwe telescoop een 1 meter grote projectie van de zon worden bekeken.

Ook zijn op internet livestreams te vinden, bijvoorbeeld via de zonnesatelliet van NASA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl