1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Presidentskandidaat Filipijnen wil alle criminelen doden

Op de Filipijnen zijn de presidentsverkiezingen begonnen. Zo'n 54 miljoen kiesgerechtigden kunnen een keuze maken uit vijf kandidaten, die de huidige president Aquino willen opvolgen. Benigno Aquino III is zes jaar president geweest en dat is volgens de Filipijnse grondwet het maximum.

Koploper in de verkiezingsstrijd is de omstreden burgemeester van Davao, de 70-jarige Rodrigo Duterte. Davao is een stad met meer dan een miljoen inwoners in het zuiden van de Filipijnen. Duterte belooft binnen een paar maanden een einde te maken aan alle problemen op de Filipijnen, zoals criminaliteit, armoede en corruptie.

Moordeskaders

Daarbij schuwt Duterte geen rigide maatregelen. Zo zegt hij dat alle misdadigers worden afgeslacht. En dat is geen holle retoriek, zegt correspondent Michel Maas. "In Davao heeft hij zeker duizend criminelen zonder proces laten doodschieten door moordeskaders. Dat wil hij nu ook landelijk gaan doen. Criminelen kunnen maar beter vertrekken uit de Filipijnen, is zijn boodschap."

Duterte: ik vermoord jullie

Duterte doorspekt zijn toespraken met krachttermen en schept graag op over zijn potentie. "Bij een opstand in een gevangenis in Davao werd een Australische vrouw verkracht. Hij heeft toen gezegd dat hij daarbij vooraan had willen staan, omdat hij het wel een lekker stuk vond. Later heeft hij dat terug moeten nemen, maar zo'n man is het dus."

Tegenstanders waarschuwen dat Duterte de Filipijnen weer zal laten afglijden naar een dictatuur, zoals onder het bewind van president Marcos tot 1986. Duterte heeft al gedreigd dat hij het parlement zal ontbinden als zijn beleid onvoldoende steun krijgt.

"Hij wordt op de Filipijnen vergeleken met Hitler", zegt Maas. "Als hij aan de macht komt en het congres doet niet wat hij wil, dan laat hij het hele congres sluiten. Hij wil dus min of meer de democratie afschaffen."

Duterte wil een eind maken aan de democratie op de Filipijnen.

Correspondent Michel Maas

Volgens de peilingen kan Duterte rekenen op meer dan 30 procent van de stemmen. Andere kandidaten volgen op ruime afstand. Zo staat de kandidaat van de huidige regering, Mar Roxas, op ongeveer 20 procent. Hij staat bekend als kleurloos en wordt gezien als behorend tot de politieke elite. Senator Grace Poe zou ook zo'n 20 procent krijgen. Haar nadelen zijn haar onervarenheid en het feit dat ze de Amerikaanse nationaliteit heeft gehad.

De presidentsverkiezingen op de Filipijnen kennen maar één ronde. De kandidaat die de meeste stemmen krijgt, wordt president, ook als hij geen meerderheid heeft gehaald. Zo won de huidige president Aquino in 2010 met iets meer dan 42 procent van de stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl