Premier Tsipras verdedigde de hervormingen vandaag in het Griekse parlement AFP

In een hoofdelijke stemming heeft het Griekse parlement ingestemd met nieuwe hervormingen. Die zijn een voorwaarde van de geldschieters om in aanmerking te komen voor het uitkeren van de volgende miljarden uit het derde steunpakket. Alle 153 parlementariërs van de regeringscoalitie stemden voor, waarmee er een meerderheid was. Er waren 143 tegenstemmen.

Dat betekent dat de Grieken weer een miljardenbezuiniging te wachten staat, onder meer door versobering van het pensioenstelsel en door belastingverhogingen. Tijdens het debat in het parlement, dat twee dagen duurde, liepen de gemoederen af en toe hoog op. Buiten het parlement raakten betogers en de politie slaags.

De bezuinigingen roepen veel weerstand op, omdat de Griekse bevolking al jaren heeft ingeleverd. Vakbonden zeggen dat de inkomens door de nieuwe ingrepen veel te laag worden. Ze hebben nieuwe stakingen aangekondigd.

Tsipras

Premier Tsipras verdedigde de hervormingen tegenover het parlement. Zonder een bezuiniging op toekomstige pensioenen zou het Griekse pensioenstelsel instorten, betoogde hij. Tegenstanders verwijten Tsipras dat hij zichzelf heeft overgeleverd aan de geldschieters, tegen wie hij zich in het verleden juist fel afzette.

Morgen praten de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel verder over de toekenning van 5 miljard euro uit het steunpakket waarover vorig jaar een akkoord werd bereikt. Instemming van het Griekse parlement met het hervormingspakket was daarvoor een voorwaarde. Of de ministers morgen al een akkoord sluiten over uitbetaling van de miljardenlening, is niet zeker.

STER reclame