NOS Nieuws

Dit was het weekend: megaklus, roze wolk, PSV en zomerweer

Het belangrijkste nieuws van het weekend op een rijtje, zodat je morgen kan meepraten bij de koffie-automaat.

Zaterdag...

Nieuwe spoorbrug bij A1 verplaatst

En hij staat. De spoorbrug bij Muiderberg is in de loop van zaterdagochtend op zijn plaats gezet. Die operatie, letterlijk een megaklus, ging vlekkeloos en dat mag opmerkelijk heten. Want met 8400 ton en een lengte van 255 meter was dit een van de grootste objecten die ooit zijn verplaatst. Helemaal klaar is Rijkswaterstaat nog niet. De brug staat nog op tijdelijke steunpunten. Pas in augustus wordt de oude spoorbrug verwijderd en definitief vervangen door deze.

Enorme operatie voor gigantische spoorbrug

Bosbranden in Canada: meer en erger

De apocalyptisch ogende bosbranden in de Canadese staat Alberta blijken een nog groter gebied in hun greep te krijgen. Alleen echte regen kan het vuur nog bedwingen, maar die is nog lang niet in zicht. Ondertussen strijden brandweerlieden, politie, hulpverleners en vrijwilligers een uitputtende en vaak hopeloze strijd. "Ik vind mezelf geen held, maar ik heb hier de laatste dagen meer helden gezien dan ik dacht dat er bestonden", zegt een Canadese brandweerman tijdens een emotioneel interview op de Canadese televisie.

Canadese brandweerman: ik werk in een heldenbedrijf

Zondag...

Ajax geeft titel op laatste moment uit handen

Natuurlijk, PSV moest op de allereerste plaats zelf winnen bij PEC Zwolle en deed dat ook overtuigend. Maar de ware verrassing was toch het gelijkspel van Ajax in Doetinchem. Door niet te winnen van De Graafschap gaven de Amsterdammers op het laatste moment de kampioenstitel uit handen. Een bloedstollend einde van de competitie dat tot verbijstering en ongeloof leidde in Amsterdam, maar in Eindhoven voor een enorme vreugde-explosie zorgde. En in Zwolle uiteraard. Daar mocht PSV-aanvoerder Luuk de Jong de kampioensschaal in ontvangst nemen.

PSV krijgt de schaal en De Jong laat 'm direct vallen

Roze wolk in Gelderland

Het hele weekeinde heeft hij er in mogen rijden, maar aan het einde van de middag moest Tom Dumoulin zijn roze leiderstrui toch afgeven aan sprinter Marcel Kittel, die zowel zaterdag als zondag de etappewinst pakte in de Giro. Geen nood, zei Dumoulin, "die trui pak ik later wel terug". De drie Gelderse dagen van de Ronde van Italië waren een groot succes. Door Dumoulin. Door het prachtige weer. En door de vele enthousiaste toeschouwers langs het parcours. Bovendien veroverde Maarten Tjallingii ook nog de blauwe bergtrui. Daarmee is de roze wolk ook meteen ten einde: het Giro-circus vertrekt naar Italië.

Tjallingii krijgt de blauwe bergtrui in Arnhem

Zomerse temperaturen

En dit was, maar dat zal nauwelijks iemand zijn ontgaan, een weekeinde vol zon en hoge temperaturen. Zowel op zaterdag als op zondag werd 25 graden gehaald. Waarmee het in Nederland dit weekend warmer was dan in veel landen rond de Middellandse Zee. Veel mensen trokken richting de kust. Om er daar achter te komen dat het een heerlijke stranddag was, maar dat de zee met een graad of 10 toch echt nog te koud is.

Van boven: Nederland massaal naar het strand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl