NOS

Mensenrechtenorganisaties in Israël liggen steeds meer onder vuur. Ze worden bespioneerd, getreiterd en bedreigd. Joden die zich sterk maken voor mensenrechten, zijn eigenlijk Joden die heulen met Palestijnen, zo is de heersende stemming in Israël.

"Onze kantoren worden aangevallen en onze activiteiten worden belemmerd", zegt Yuli Novak, directeur van de ngo Breaking the Silence, die getuigenissen naar buiten brengt van militairen over misdragingen in bezet Palestijns gebied. 

Onze telefoonnummers worden online gepubliceerd met de oproep om ons lastig te vallen.

Yuli Novak, Breaking the Silence

Deze organisatie ligt in het bijzonder onder vuur, want het Israëlische leger is een vrijwel onaantastbaar instituut in het land. "Onze persoonlijke telefoonnummers en adressen worden online gepubliceerd met de oproep om ons lastig te vallen", zegt Novak.

Ook Sarit Michaeli, werkzaam voor de organisatie B'tselem, zegt last te hebben van intimidatie. B'tselem deelt cameraatjes uit aan Palestijnse vrijwilligers om incidenten te filmen. Ze zegt er niet wakker van te liggen dat ze wordt gezien als landverrader. "Waar ik wel minder van slaap is de vraag of we wel genoeg doen om de situatie te veranderen", zegt Michaeli. "Om een einde te maken aan de bezetting." 

Ze willen Israël als Joodse staat vernietigen.

Ronen Shoval, rechtse activist

Volgens de rechtse activist Ronen Shoval ondermijnen ngo's als Breaking the Silence en B'tselem de staat Israël. "Mensen die voor zulke organisaties werken, doen er alles aan om moord op Joden te rechtvaardigen, om Israël te ondermijnen", zegt Shoval. "Ze steunen de boycotbeweging. Ze willen Israël als Joodse staat vernietigen."

Ook hekelt Shoval het feit dat deze organisaties financiële steun krijgen uit Europese landen, onder meer uit Nederland. "Van rechts tot links, iedere zionist in Israël is er doodziek van", zegt Shoval. "Andere landen moeten stoppen zich te bemoeien met onze interne zaken. Ze moeten eindelijk eens gaan respecteren dat Joden recht hebben op zelfbestuur."

Hij verwoordt wat steeds meer Israëliërs denken, over dergelijke ngo's. Zij worden door velen gezien als de vijand van binnenuit.

Bekijk hieronder de reportage van correspondent in Israël Monique van Hoogstraten:

'Onze kantoren worden aangevallen'

STER reclame