PSV viert de landstitel
NOS Voetbal

PSV landskampioen na verrassende ontknoping

PSV is dankzij een 3-1 overwinning bij PEC Zwolle en een misstap van Ajax (1-1 bij De Graafschap) kampioen van Nederland geworden. Voor de club uit Eindhoven is het de 23ste landstitel.

Tijdens de laatste speelronde van de eredivisie had PSV een wonder nodig; zelf moest het winnen bij PEC Zwolle en titelconcurrent Ajax moest punten verspelen bij de nummer 17, De Graafschap.

Bij winst van beide clubs zou PSV het op doelsaldo afleggen tegen Ajax, maar met dat scenario werd nauwelijks rekening gehouden.

  • Pro Shots
    Marcel Brands (l) en Phillip Cocu (2e van links) vieren de titel
  • ANP
    Competitieleider Gijs de Jong met de schaal in Zwolle
  • ANP
    Aanvoerder Luuk de Jong met de schaal

Locadia en De Jong

Jürgen Locadia zette PSV na een half uur op voorsprong, de andere twee goals kwamen op naam van Luuk de Jong. Ouasim Bouy maakte tussen de twee goals van De Jong door namens PEC Zwolle de 1-2.

PEC eindigt ondanks het verlies als achtste en verzekerde zich daarmee van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Eind januari

PSV nam eind januari voor het eerst de leiding doordat Ajax bij Roda JC averij opliep (2-2). Op 20 maart loste Ajax PSV weer af door een 2-0 zege in Eindhoven.

Op 17 april leek PSV weer koploper te worden, maar Ajax pakte thuis tegen FC Utrecht met 2-2 een duur (en voor PSV zuur) puntje, waardoor het op doelsaldo de ploeg van coach Cocu voorbleef.

  • Pro Shots
    Jürgen Locadia (r) heeft de 0-1 gescoord
  • Pro Shots
    Luuk de Jong met een omhaal

Heracles

Behalve Ajax won alleen Heracles Almelo dit seizoen van PSV (2-1). De ploeg uit Eindhoven speelde zes keer gelijk, steeds tegen een club uit het rechterrijtje.

Thuis werd het tegen Heerenveen, Roda JC en Excelsior 1-1. Uit liet PSV punten liggen tegen Willem II (2-2), Heerenveen (1-1) en ADO Den Haag (2-2).

De Jong

Luuk de Jong was PSV's topscorer. Vorig seizoen duldde hij met 20 goals Memphis Depay (22 treffers) voor zich, maar nu bleek hij met 26 doelpunten een waardig opvolger van de huidige United-speler.

Dat leverde De Jong niet topscorerstitel op, want die ging met 27 doelpunten naar AZ-spits Vincent Janssen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl