Ridgeciano Haps (r) zette AZ op 0-1

AZ na zege op Utrecht weer Europa in

AZ heeft op de slotdag van de competitie met 3-1 gewonnen bij FC Utrecht en speelt volgend seizoen voor de elfde keer in dertien jaar Europees voetbal. De ploeg van trainer John van den Brom eindigde als vierde en stroomt daardoor in de derde voorronde van de Europa League in.

Utrecht kon AZ nog van de vierde plaats afhouden. De opdracht was vooraf duidelijk: met drie doelpunten verschil winnen. Die missie werd al snel een stuk lastiger, want in de derde minuut opende Ridgeciano Haps de score voor de bezoekers. Op aangeven van Joris van Overeem schoof de verdediger de bal in de korte hoek.

De thuisploeg had daarna moeite om in de wedstrijd te komen, waardoor AZ rustig wat gas terug kon nemen zonder in gevaar te komen. De Alkmaarders gaven verdedigend niets weg, loerden op de counter en kwamen zeven minuten voor rust zelfs op 2-0. Dabney dos Santos snoepte de bal af van de treuzelende Mark van der Maarel en rondde keurig af.

Direct na rust miste Ruud Boymans van dichtbij een grote kans, maar daarna nam AZ het heft weer in handen. Vincent Janssen schoot echter voorlangs en in het zijnet en Alireza Jahanbakhsh en Ben Rienstra stuitten op doelman Filip Bednarek.

Janssen topscorer

Na een kwartier ging de Alkmaarse storm weer liggen en kon Utrecht weer aan aanvallen denken. Sergio Rochet redde nog knap bij een vrije trap van Andreas Ludwig, maar was kansloos bij de knal van Rico Strieder.

De vreugde van Utrecht was van korte duur, want drie minuten later zorgde Janssen voor 3-1. Met zijn 27ste treffer van het seizoen mag de AZ-spits zich bovendien topscorer van de eredivisie noemen.