De Australische premier Turnbull AFP

Australië in juli weer naar de stembus

tijd van publicatie

Australië gaat begin juli opnieuw naar de stembus. Eerder vandaag had premier Malcolm Turnbull de gouverneur-generaal gevraagd nieuwe verkiezingen uit te schrijven en die gaat daarin mee. 

Turnbull besloot hiertoe nadat de senaat nieuwe wetgeving herhaaldelijk had geblokkeerd. Volgens correspondent Robert Portier had Turnbull hier doelbewust op aangestuurd. De huidige conservatieve regering heeft problemen om wetgeving door de senaat te krijgen omdat de combinatie van Labor, Groenen en onafhankelijken er een meerderheid hebben.

De liberale premier denkt door de verkiezingen meer steun te krijgen in beide kamers van het parlement, maar volgens Portier is dat nog lang niet zeker. Hij wijst erop dat partij van Turnbull in de peilingen nek-aan-nek gaat met Labor.

De premier wil onder meer de arbeidsmarkt hervormen en corruptie bij vakbonden tegengaan. Het centrum-linkse Labor, met partijleider Bill Shorten, zal van onderwijs een speerpunt maken in de campagne. 

Turnbull was vorig jaar september de opvolger van partijgenoot Tony Abbott. Turnbull was toen de vierde premier in 2,5 jaar tijd. De nieuwe stembusgang is op 2 juli. 

STER Reclame