Kim Jong-un aan het woord op het congres van de Arbeiderspartij AFP

Noord-Korea zal zijn nucleaire wapens volgens leider Kim Jong-un niet zomaar gebruiken. "Als verantwoordelijke staat met kernwapens zal onze republiek die niet inzetten tenzij een ander land met nucleaire wapens inbreuk maakt op onze soevereiniteit", zei Kim Jong-un op het partijcongres in Pyongyang.

De Noord-Koreaanse leider zei ook dat hij streeft naar een wereldwijde vermindering van het aantal kernwapens. "We zullen voldoen aan onze verplichtingen tot non-proliferatie", sprak hij.

Noord-Korea oogstte de afgelopen tijd veel kritiek van andere landen door met enige regelmaat tests met nucleaire wapens en langeafstandsraketten uit te voeren. In een reactie daarop zei Kim Jong-un nu dat hij de banden wil aanhalen met landen die vijandig staan ten opzichte van het Noord-Koreaanse regime.

Oproep

Kim Jong-un ging ook in op het conflict met Zuid-Korea. Hij riep dat land op om opnieuw om de tafel te gaan om de betrekkingen te verbeteren en deed een oproep aan de Verenigde Staten om zich niet te mengen in inter-Koreaanse kwesties.

Het congres van de Arbeiderspartij in Pyongyang is het eerste sinds 1980. Kim Jong-un grijpt het aan om zijn positie nationaal en internationaal te benadrukken. Het wordt bijgewoond door duizenden partijprominenten en de hoofdstad is hermetisch afgesloten. 

Bekende cirkel

Volgens correspondent Marieke de Vries was de toespraak van Kim Jong-un weinig verrassend. "Dit past prima in het bekende cirkeltje: eerst doen ze nucleaire tests om de kennis te vergroten, dan volgen er sancties vanuit het buitenland en uiteindelijk komen er dan weer verzoenende woorden van de leider."

"Dat is ook waar China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, steeds op aandringt: verzoening met het Westen. China wil het zeslandenoverleg, dat in 2009 door Noord-Korea werd afgebroken, weer voortzetten. Het lijkt erop dat Kim die deur nu een beetje open heeft gezet."

STER reclame