NOS NieuwsAangepast

'Enorme ravage' na urenlange opstand in Belgische gevangenis

In een gevangenis in Merksplas - in België vlak bij Turnhout - zijn ongeveer 200 gevangenen in opstand gekomen. Ze weigerden na de avondwandeling hun cel in te gaan en hielden een deel van de gebouwen bezet. Ook richtten ze vernielingen aan, gooiden ze stenen naar de cipiers en stichtten ze brand. Pas rond 5.45 uur was de situatie onder controle, zei de burgemeester van Merksplas bij de VRT.

De gevangenen eisten volgens de VRT meer inspraak en vinden dat de directie niet naar hen luistert. Speciale eenheden van de politie en de brandweer kwamen naar de gevangenis. Ze hadden erg veel moeite om de gedetineerden terug de cel in te krijgen. Eén gevangene maakte gebruik van de chaos en ontsnapte, maar hij werd snel weer opgepakt.

Het Gevangeniswezen spreekt van een "zeer ernstige opstand". Volgens burgemeester Frank Wilrycx zijn uiteindelijk verschillende gedetineerden overgeplaatst naar andere gevangenissen. Hij zegt dat de schade groot is. "De ravage is enorm, sommige cellen zijn compleet vernield en kunnen niet meer gebruikt worden."

In de gevangenis van Merksplas is ruimte voor meer dan 600 gedetineerden. In Waalse en Brusselse gevangenissen staken momenteel de cipiers, maar de opstand in Merksplas zou daar niet mee te maken hebben.

Burgemeester: gedetineerden gooiden stenen en pleegden vernielingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl