Het afgesloten winkelcentrum De Lindenhorst in Ede ANP

In Ede wordt meer politie ingezet in verband met de ongeregeldheden van de afgelopen week. Ook vannacht werden weer vier auto's in brand gestoken. Burgemeester Van der Knaap liet in het NOS Journaal weten dat er meer rechercheurs worden vrijgemaakt om de daders te pakken.

Politieagenten uit andere korpsen komen naar Ede om daar op straat te patrouilleren. 

Ede kent al langer problemen met Marokkaans-Nederlandse jongeren, maar de laatste maanden was het redelijk rustig. Maandag sloeg de vlam weer in de plan met vernielingen en autobranden

De problemen concentreren zich rond een gesloten winkelcentrum, waar een buurtcentrum voor de jongeren was gevestigd. Begin deze week werd een samenscholingsverbod bij het winkelcentrum afgekondigd. 

'We gaan laten zien dat de macht niet op straat ligt'

Van der Knaap zei ook dat de politie zich op een groter deel van Ede gaat richten om de orde te bewaren. Hij beschouwt de brandstichters als leden van een criminele organisatie. De politie heeft de daders in beeld, zei hij.

De Marokkaanse consul-generaal heeft namens de Marokkaanse ambassadeur in Nederland excuus aangeboden voor het criminele gedrag van de jongeren. Morgen gaat hij in gesprek met de Marokkaanse gemeenschap in Ede.

Burgemeester Van der Knaap zei dat hij zich geërgerd heeft aan berichten in kranten en vragen van Kamerleden die suggereerden dat de consul-generaal zich ging bemoeien met het beleid van de gemeente.

STER reclame