Voetballer sterft in harnas: competitie stilgelegd en onderzoek ingesteld

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Supporters herdenken Patrick Ekeng

In verband met de tragische dood van de Kameroenese speler Patrick Ekeng wordt in de hoogste drie competities van het Roemeense voetbal dit weekend niet gespeeld. Ekeng stortte vrijdagavond ter aarde tijdens een duel van zijn ploeg Dinamo Boekarest tegen Viitorul Constanta. De overheid heeft een onderzoek ingesteld.

Twee uur na de wedstrijd overleed Ekeng in het nabijgelegen ziekenhuis. De verwoede pogingen van een team aan artsen om hem te reanimeren, mochten niet baten. Clubarts Liviu Batineanu liet weten dat Ekeng anderhalf uur lang gereanimeerd was. "De belangrijkste vorm van reanimatie is een hartmassage. Behalve in het ziekenhuis, hebben we hem ook in de ambulance voortdurend behandeld."

Onderzoek

Desalniettemin lijken er twijfels te bestaan over de doodsoorzaak- en omstandigheden. De Roemeense overheid heeft een onderzoek ingesteld naar het tragische voorval. De sectie moordzaken neemt de omstandigheden waaronder Ekeng kwam te overlijden onder de loep. Het ambulancepersoneel, de bestuurder en de medische staf van Dinamo Boekarest worden ondervraagd. Bovendien wordt nagetrokken hoe het kon dat de ambulance pas drie minuten nadat Ekeng in elkaar zakte, het veld opkwam.

1/2Medische staf ontfermt zich over Patrick Ekeng AFP
2/2Medische staf ontfermt zich over Ekeng. Het zou nog drie minuten duren voordat de ambulance ter plaatse was AFP

De 26-jarige Ekeng verscheen als invaller in het veld en kreeg vermoedelijk een hartaanval. De Kameroener stond sinds januari onder contract bij Dinamo Boekarest. Hij voetbalde eerder voor Le Mans, Lausanne en Córdoba. Opmerkelijk genoeg is Ekeng niet de eerste Kameroener die in het harnas sterft. In 2003 overleed Marc-Vivien Foé tijdens een wedstrijd met de nationale ploeg tegen Colombia.

Los van het feit dat de competitie is stilgelegd, is ook de bekerfinale verplaatst. Dinamo Boekarest en CFR Cluj zouden dinsdag de degens kruisen, maar de eindstrijd is naar 17 mei verschoven.

Coryfeeën uit de voetbalwereld hebben geschokt gereageerd op de dood van Ekeng. Onder hen Braziliaan Cafu en de Ivoriaan Yaya Touré. In het stadion in Boekarest hangen spandoeken die Ekeng herdenken. 'Rest in Peace, Ekeng' en 'You will be missed' eren de Kameroener. 

Cafu.
@officialcafu
Sad news we have lost one of our football family. Think of his family and friends. RIP Ekeng.
3 jaar geleden
Yaya Touré
@YayaToure
RIP Patrick Ekeng 🙏🏾 Such sad news.
3 jaar geleden
Dinamo Bucuresti
@FCDinamoEN
Rest in peace, Patrick
3 jaar geleden

STER Reclame