Mohamed Morsi, vorige maand in de rechtbank in Caïro
NOS Nieuws

Egyptische rechter legt medeverdachten Morsi doodstraf op

Een Egyptische rechtbank heeft zes medeverdachten van oud-president Mohamed Morsi ter dood veroordeeld. De uitspraak in de zaak tegen Morsi zelf en nog drie anderen is uitgesteld tot 18 juni.

De rechter achtte bewezen dat Morsi's medeverdachten een grote rol speelden bij het prijsgeven van staatsgeheimen aan het emiraat Qatar, in de jaren dat Morsi president was. Zij zouden geheime documenten hebben doorgegeven aan de media-organisatie Al Jazeera die in Qatar is gevestigd, en ook aan een medewerker van de Qatarese geheime dienst.

Qatar was een van de grootste geldschieters van de islamist Morsi tijdens diens presidentschap van 2011 tot 2013. Volgens justitie ontving Morsi destijds een miljoen dollar voor het lekken van geheime documenten.

Onder de zes veroordeelden zijn drie journalisten, van wie er twee werken voor Al Jazeera. De mediaorganisatie noemt de beschuldigingen tegen de medewerkers absurd.

Grootmoefti

Terdoodveroordelingen moeten in Egypte altijd worden voorgelegd aan de grootmoefti, de belangrijkste soennitische geestelijk leider van het land.

Tijdens de volgende zitting, op 18 juni, moet duidelijk zijn of de geestelijke de doodstraffen van vandaag heeft bevestigd of vernietigd. Dat de uitspraak tegen Morsi is uitgesteld, wijst er volgens analisten op dat hij in deze zaak niet ter dood wordt veroordeeld.

Veroordelingen

Morsi, de voormalige leider van de verboden Moslimbroederschap, werd drie jaar geleden na een militaire coup door het leger afgezet en gevangengenomen. Hij is sindsdien in verschillende processen veroordeeld tot de doodstraf, levenslang en twintig jaar cel.

Morsi kreeg de straffen opgelegd voor onder meer spionage voor buitenlandse mogendheden, het aanzetten tot geweld, en zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen.

Samen met hem verdwenen duizenden geestverwanten achter de tralies. Honderden van hen kregen de doodstraf opgelegd, maar in veel gevallen werd die uitspraak in hoger beroep vernietigd of omgezet in andere straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl