Het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in Ede waar een jongerencentrum was gevestigd
NOS Nieuws

Politiek in Ede worstelt met inzetten Marokkaanse consul

Wel of niet de Marokkaanse consul inschakelen om een groep jongeren aan te spreken op hun wangedrag? De plaatselijke coalitie in de gemeente Ede worstelt met deze vraag.

Het rommelt in de wijk Veldhuizen na het sluiten van een theehuis, een paar maanden geleden. Sindsdien richten tientallen jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst, vernielingen aan en zijn er relletjes en autobranden. CDA-Burgemeester Van der Knaap heeft een samenscholingsverbod ingesteld en zoekt naar een oplossing.

Het CDA staat er naar eigen zeggen pragmatisch in. "Als een gezaghebbend persoon, en dat is de consul, door middel van een gesprek wil bijdragen aan een oplossing van dit probleem, dan is die van harte welkom", zegt fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans. De partij maakt in Ede deel uit van een brede coalitie met PvdA. D66, CU en Gemeentebelangen.

Stilte

Die laatste partij is kritisch. Als de consul wil helpen, dan had hij dat volgens de partij beter in stilte kunnen doen. "Als iedereen het weet krijg je toch de discussie over hoe het zit met invloedssfeer en loyaliteit", stelt fractievoorzitter Peter de Pater.

Om zijn argument kracht bij te zetten haalt De Pater de discussie aan over de invloed van de Turkse president Erdogan op mensen van Turkse afkomst in andere landen.

Van der Schans ziet dat anders."We kunnen allerlei politieke verhoudingen wereldwijd bij dit probleem slepen, we kunnen het hebben over inmenging, maar dat is hier niet aan de orde. Alsof de Marokkaanse consul de nieuwe burgemeester wordt. We hebben een probleem op te lossen voor de inwoners van de wijk Veldhuizen, die overlast ervaren." In Ede hebben politie en andere toezichthouders het gezag, benadrukt de CDA'er.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl