NOS Wielrennen

Dumoulin: geluk was aan mijn zijde vandaag

Dumoulin verrast door minieme verschil

"Het geluk was aan mijn zijde vandaag", zei de glunderende Tom Dumoulin na de zege in de openingstijdrit van de 99ste Ronde van Italië. Voor eigen publiek bleef de 25-jarige Limburger de Sloveen Primoz Roglic 22 duizendsten voor.

Dumoulin wist kort na de finish niet eens hoe groot het verschil was tussen hem en Primoz Roglic, die in dienst rijdt van Lotto-Jumbo. "Twee honderdsten?", vroeg hij verrast.

"Ongelooflijk. Alsof het zo heeft moeten zijn. Het was niet mijn beste tijdrit vandaag, ook niet mijn slechtste. Maar vandaag telt alleen de winst. Ik heb deze mooie trui aan."

Revue

Dumoulin gaf toe dat hij niet had verwacht dat Roglic zich zou mengen in de strijd om de roze trui. "Die naam heb ik in geen enkele gedachte de revue laten passeren. Goed gedaan van Lotto-Jumbo, alleen nét niet goed genoeg."

Een brede glimlach volgt. "Tweehonderdsten, dat is een droomscenario. Ik heb heel veel geluk gehad. Dit is een onvergetelijke dag. Nu al."

Dolblije Dumoulin: dit is een onvergetelijke dag

Drie grote ronden

Ook Iwan Spekenbrink, teammanager van Giant-Alpecin, liep rond met een stralende glimlach. Dankzij de zege van Dumoulin heeft zijn ploeg in alle drie de grote ronden de leiderstrui veroverd. Marcel Kittel droeg eerder het geel in de Tour de France van 2014, Dumoulin het rood in de Vuelta van 2015.

"Dat is iets om trots op te zijn", aldus Spekenbrink. "De grote rondes staan symbool voor het wielrennen. Het is geweldig om dan in alle drie de leiderstrui gedragen te hebben. Waar we ooit begonnen zijn en waar we nu staan, dat begint wel een heel mooi verhaal te worden."

Giant-manager Spekenbrink trots: heel groot compliment voor de ploeg

Bittere pil voor Lotto-Jumbo

Richard Plugge, algemeen directeur van Lotto-Jumbo, sprak juist van een hard gelag. Zijn voornaamste troef, Jos van Emden, ging onderuit. En toch was de roze trui nooit eerder zo dichtbij, dankzij Primoz Roglic. "Dit is een bittere pil. Maar als we drie minuten nadenken dan zien we Roglic op de tweede plaats staan en ook dat onze klassementsmannen in goede doen zijn", zei Plugge.

Over de Sloveen was hij lovend. "Wij wisten dat hij een ruwe diamant was en hij is al aardig aan het slijpen. Maar het blijft alle ballen op Steven Kruijswijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl