ANP
NOS Wielrennen

Roze trui voor Dumoulin na tijdritzege met 22 duizendsten

Tom Dumoulin heeft de openingstijdrit van de 99ste Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Maastrichtse tijdritspecialist raffelde de 9,8 kilometer in Apeldoorn af met een gemiddelde snelheid van 53,2 kilometer per uur.

Daarmee klokte Dumoulin exact dezelfde tijd als de Sloveen Primoz Roglic (11.03). Roglic, een voormalige schansspringer in dienst van Lotto-Jumbo, was echter 22 duizendsten langzamer. De derde plaats op zes seconden was voor Andrey Amador, de nummer vier van de Giro vorig jaar.

De eerste roze trui is daarmee ook voor Dumoulin. Na de Ronde van Spanje van vorig jaar is het de tweede grote ronde waarin Dumoulin de leiderstrui om de schouders krijgt. Hij is de eerste Nederlander in het roze sinds Pieter Weening in 2011.

Laatste meters Dumoulin in openingstijdrit

Goede zaken Nibali

Van de favorieten voor het eindklassement deed Vincenzo Nibali de beste zaken. De Italiaanse oud-winnaar werd zestiende en pakte vijf seconden op Alejandro Valverde. Mikel Landa hield de schade nog redelijk beperkt: de Spaanse klimmer moest 21 seconden toegeven op Nibali.

Steven Kruijswijk, de kopman van Lotto-Jumbo, schaarde zich keurig tussen Nibali en Valverde. De klimmer uit Nuenen was drie seconden langzamer dan Nibali (11.25).

NOS
De uitslag van de eerste etappe van de Ronde van Italië 2016

Val Van Emden

Dumoulins grootste concurrent voor de eerste roze trui was de Zwitser Fabian Cancellara. Maar die verscheen vanwege een buikgriepje verzwakt aan de start en eindigde op 0.14 als achtste.

Ook Jos van Emden, vorig jaar nog vijfde in de openingstijdrit van de Tour de France, had maanden toegewerkt naar de tijdrit in Apeldoorn. Na een kilometer of acht lag die droom in duigen: Van Emden ging onderuit in een scherpe bocht naar rechts, kon een topklassering op zijn buik schrijven en reed op zijn gemak naar de finish (12.19 minuten).

Dat overkwam ook Stefan Küng, die halfweg zelfs een snellere tijd noteerde dan Dumoulin. De val maakte een einde aan de illusies van de jonge Zwitser.

Van Emden gaat onderuit in openingstijdrit Giro
  • Hofland: Tuft erboven? Dan is mijn tijd behoorlijk goed
  • Keizer: niet slecht, maar had op meer gehoopt

Hofland verrast

Zijn ploeggenoot Martijn Keizer bleef wel op de fiets en reed een meer dan behoorlijke tijdrit. Een plek in de topvijf, waar Keizer vooraf op had ingezet zat er echter niet in. Keizer eindigde als veertiende in 11.20 minuten.

Een van de verrassingen van de dag was Moreno Hofland. De sprinter van Lotto-Jumbo werd in laatste instantie aan het deelnemersveld toegevoegd als vervanger van de Belg Victor Campenaerts. Tot veler verbazing - niet in de laatste plaats van zichzelf - klokte Hofland een tijd van 11.28.

Daarmee was Hofland negen seconden sneller dan zijn teamgenoten Bram Tankink en Maarten Tjallingii. Die laatste raakte met zijn trapper het asfalt in dezelfde bocht waar Van Emden later ten val kwam. De 37-jarige tempobeul hield zich in zijn laatste Ronde van Italië gelukkig staande, maar een topklassering zat er niet meer in.

  • Tjallingii: liet me behoorlijk opnaaien
  • Tankink: had in ieder geval wind mee

Tijden en klassering Nederlanders

1. Tom Dumoulin11.03
14. Martijn Keizer11.20
22. Steven Kruijswijk11.25
24. Moreno Hofland11.28
44. Bram Tankink11.37
46. Maarten Tjallingii11.37
48. Twan Castelijns11.38
79. Albert Timmer11.45
90. Pim Ligthart11.48
94. Boy van Poppel11.49
148. Tom Stamsnijder12.08
173. Jos van Emden (val)12.19
Hoogtepunten tijdrit Giro d'Italia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl