Een inwoner van Lyon is mogelijk gestuit op een schilderij van Renoir, dat al lange tijd wordt vermist. Hij vond het werk op internet en betaalde er 700 euro voor. Als het daadwerkelijk een Renoir is, is het schilderij vele miljoenen waard. 

Ahmed Ziani koopt en verkoopt - sinds hij zijn baan als monteur kwijt is - kunst via internet. Via de website Le Bon Coin dacht hij een ongesigneerd schilderij te hebben gekocht van de kunstenaar Vernet uit de 18de eeuw.

Toen hij het schilderij thuis had, ontdekte zijn 11-jarige zoontje dat het toch ondertekend was, bijna onleesbaar met A. Renoir. In een hoekje van het werk zag hij het jaartal 1864 staan, schrijft de Franse website Le Progrès.

Salon de Paris

Het is goed mogelijk dat het gaat om het schilderij Soir d'Eté (Zomeravond) dat Pierre-Auguste Renoir op 23-jarige leeftijd maakte, voordat hij zijn impressionistische stijl ontwikkelde. 

Het laatste dat bekend is van Soir d'Eté is dat het in 1865 in het Salon de Paris hing, samen met een ander doek van Renoir. Daarna kwam het terecht op de lijst van vermist werk van het Franse kunstinstituut.

Schatrijk

Ziani kocht het schilderij twee jaar geleden en probeert al een tijdje uit te zoeken of het echt een Renoir is. Het ligt nu bij een specialist in Bordeaux. Andere deskundigen hebben al overeenkomsten met het werk van Renoir gevonden, maar het kan maanden duren voor er echt duidelijkheid komt, vooral ook omdat er maar weinig bekend is over Soir D'Eté.  

Is het schilderij inderdaad van Renoir dan wordt Ziani in een klap schatrijk. Er worden miljoenen betaald voor Renoirs doeken.

STER reclame