Microcefalie als gevolg van het zikavirus.
NOS Nieuws

Eerste foetus met microcefalie door zika in Spanje

Voor het eerst zijn er in Spanje bij een foetus geboorteafwijkingen ontdekt die het gevolg zijn van het zikavirus. Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat het ongeboren kind microcefalie heeft, een hersenaandoening die zich uit in een te kleine schedel.

Bij de 20-wekenecho van de vrouw bleek dat haar ongeboren kind verschillende afwijkingen had. De Catalaanse gezondheidsautoriteiten meldden dat de moeder zika en knokkelkoorts opliep in Zuid-Amerika. Beide virussen worden verspreid door muggen.

Slovenië

In totaal is bij dertien zwangere vrouwen in Spanje vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het zikavirus. Alle dertien raakten besmet in Zuid-Amerika. Bij slechts één van hun ongeboren kinderen zijn er afwijkingen aangetoond.

Er zijn in Spanje 105 gevallen gemeld van infecties met zika. Het virus dook hier voor het eerst op in februari. Alle gemelde infecties werden in het buitenland opgelopen.

Het is niet de eerste keer microcefalie als gevolg van het virus in Europa opduikt. In Slovenië pleegde een vrouw eerder abortus nadat was gebleken dat haar ongeboren kind microcefalie had. Zij raakte in Brazilië besmet.

Brazilië

Het centrum van de zika-epidemie is Brazilië. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat er tot 4 mei 1271 gevallen van de geboorteafwijking in het lab zijn bevestigd. Nog eens 3580 meldingen worden onderzocht.

Sinds begin april wordt er algemeen van uitgegaan dat microcefalie veroorzaakt wordt door het zikavirus, dat door muggen wordt verspreid. Het virus is ook overdraagbaar via seks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl