De Dam na de schietpartij
NOS Nieuws

Gerard Reve was getuige van bloedbad op de Dam

Schrijver Gerard Reve was getuige van het bloedbad op de Dam, op 7 mei 1945. Literair tijdschrift De Parelduiker publiceert deze maand een pas ontdekte tekst, waaruit blijkt dat de jonge schrijver moest vluchten voor de kogelregen die de Duitsers afvuurden op de feestvierende massa.

Het was bekend dat de 21-jarige Reve die dag voor het eerst aan het werk was voor Het Parool. Hij heeft echter nooit verteld dat hij aanwezig was bij de beruchte schietpartij, waarbij zo'n 31 mensen omkwamen.

Reve zocht die dag zijn toevlucht in de nationaal-socialistische boekhandel Het Bolwerk, aan het begin van de Kalverstraat. Samen met twee stelletjes forceerde hij de deur en dook anderhalf uur weg achter de stellages met boeken.

Hoewel het nog niet afgeloopen is, zijn we als nuchtere Hollanders op zoek naar Souvenirs!

Opdracht in het teruggevonden boek

Als aandenken aan dat moment zetten de vijf hun handtekening in boeken die ze hadden uitgekozen uit de winkel. Een van die boeken is nu opgedoken, Geheimen der natuur van de Duitse bioloog Gert von Natzmer.

In dat exemplaar schreef Reve 'Ter herinnering aan de gevechten bij de Dam, 7 mei 1945 in het Bolwerk'. Reve signeerde en schreef zijn naam voluit, G.K. van het Reve.

De tekst in het boek

Een van de andere getuigen schreef: 'Hoewel het nog niet afgeloopen [is], zijn we als nuchtere Hollanders op zoek naar Souvenirs!'

Het boek bleef al die jaren eigendom van het stel. Hun erfgenaam besloot na het overlijden van zijn vader in 2016 het boek over te dragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

Wat er met de overige boeken gebeurde, is niet duidelijk. Het is daarom ook niet bekend welk boek Reve zelf die dag uitkoos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl