Giro d'Italia: wielerwatchers verdelen sterren

Nelissen, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Kock laten hun licht schijnen over de Giro ANP/NOS

Het mag geen verrassing meer zijn: vanmiddag start in Apeldoorn de 99ste Giro d’Italia. Drie dagen trekt het Italiaanse circus door de provincie Gelderland. Zaterdag finishen de renners in Nijmegen, zondag ligt de meet in Arnhem en over drie weken eindigt de Giro in Turijn.

De start van de 99ste editie van de Ronde van Italië is live te zien via NOS.nl en NPO 1. Tevens is de koers live te volgen via een blog op NOS.nl.

Voor het zover is, moeten de renners 21 etappes zien te overleven. Met onder meer drie tijdritten en vijf aankomsten bergop is deze Giro er eentje voor de grote meneren. Maar wie zijn die grote meneren dan? Vijf wielerexperts van de NOS laten er hun licht over schijnen.

“Het is relatief gezien een vrij magere startlijst”. Dat zijn de woorden van commentator Joris van den Berg. “Er staan twee, misschien drie echte klassementsrenners van naam aan de start. Dat zijn Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali en Rigoberto Uran.”

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Ducrot KockLippensNelissenVan den Berg
*****LandaNibaliValverdeNibaliLanda
****ChavesLandaNibaliLandaNibali
***ValverdeUranChavesZakarinUran
**WellensMajkaLandaValverdeValverde
*NibaliChavesUranChavesZakarin

Maar er gaat zich een nieuwe ster aan het firmament laten zien. “En dat is Mikel Landa. Hij heeft een heel sterke ploeg om zich heen. Hij is in absolute topvorm, dat heeft hij in de Ronde van Trentino laten zien”, aldus Van den Berg. “Hij was vorig jaar derde, op slechts drie minuten van Contador. En dat is indrukwekkend.”

Tien jaar ouder dan Landa is de Spanjaard Alejandro Valverde. Hij debuteert in de Giro, maar haalt volgens Van den Berg niet het podium. “Valverde komt niet meer in aanmerking voor de eindzege. Hij is te oud om nog een grote ronde te gaan winnen. Maar hij is en blijft, hoe je het ook wendt of keert, een sieraad voor de sport”

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Giro d'Italia in Nederland

Over de Nederlandse klassementsambities is Van den Berg duidelijk. “Ik heb Steven Kruijswijk laatst gesproken. Hij is ontzettend gedreven, hij is ervan overtuigd dat hij dezelfde vorm van vorig jaar te pakken heeft. Kruijswijk moet voor een ritzege gaan, daar is hij echt aan toe. Maar een klassement? Nee, hij moet zich wat dat betreft focussen op kleinere rondes zoals de Dauphiné, Zwitserland of Parijs-Nice.”

Voor vrijdagmiddag ziet Van den Berg in zijn roze bol iets heel erg moois. “Dumoulin gaat de tijdrit winnen en de roze trui pakken. En dan rustig doorwerken naar de Olympische Spelen.” 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Italiaans zonnetje bij ploegenpresentatie Giro

STER Reclame