'Turkse premier Davutoglu treedt af'

Ahmet Davutoglu Reuters

Turkse media zeggen dat premier Ahmet Davutoglu aftreedt. Davutoglu zal zijn terugtreden vermoedelijk vandaag op een persconferentie bekendmaken. 

Redenen voor zijn vertrek zouden conflicten zijn met president Erdogan en het voornemen van de AK-partij om Davutoglu op een partijcongres als leider en premier aan de kant te zetten.

Meningsverschillen

Davutoglu en Erdogan zouden op tal van terreinen van mening verschillen. Genoemd worden de plannen voor een grondwetswijziging, waarbij de president meer en de premier minder macht zou krijgen. Ook zou Davutoglu een gematigder koers ten aanzien van de Koerden voorstaan.

Davutoglu is sinds 2014 premier. Hij is net als Erdogan lid van de AK-partij en werkte sinds 2003 nauw met hem samen. De laatste tijd groeiden ze uit elkaar.  

Iemand van wie wordt vermoed dat hij uit de kring van Erdogan komt, noemde Davutoglu deze week in het anonieme blog pelikandosyasi een verrader. Davutoglu zou kwaad zijn geweest toen hij in april de bevoegdheid kwijtraakte om partijbestuurders te benoemen. Erdogan zou dat besluit hebben goedgekeurd. 

Gesprek

Davutoglu sprak gisteren meer dan anderhalf uur met Erdogan. Daarna lekte uit dat Davutoglu binnenkort op een buitengewoon partijcongres aan de kant zou worden gezet. De partij zou dan een vervanger kunnen aanstellen die bereid is de koers van Erdogan te volgen.

STER Reclame