Er zijn 14 Bevrijdingsfestivals verspreid over Nederland
NOS Nieuws

Bevrijdingsdag bij de NOS

Net als andere jaren doet de NOS uitgebreid verslag van de Bevrijdingsdag, met vier speciale programma’s.

Livestream Bevrijdingsfestivals

Een uniek experiment met hulp van NOS op 3-kijkers. NOS op 3 doet verslag van de festivals in Utrecht, Zwolle, Almere, Den Haag en Haarlem maar bezoekers filmen optredens op andere plekken. Er wordt live geschakeld tussen de verschillende festivals, zodat Manu Chao in Zwolle, Maan in Den Haag of Jett Rebel in Utrecht voorbij kunnen komen.

Voor dit experiment wordt samengewerkt met de Nederlandse start-up Ubideo, die een app heeft ontwikkeld waarmee je met je smartphone makkelijk een livestream kunt starten.

De uitzending loopt van 11.00 tot 17.00 uur. Via Facebook en Twitter meer informatie.

Officiële start in Groningen

De officiële start van Bevrijdingsdag is in de Stadsschouwburg in Groningen, waar Thomas Erdbrink, NOS-correspondent in Iran, de 5-mei-lezing houdt. Aansluitend is er de Kinderlezing, waarin de 10-jarige Sarah Fawwaz betekenis geeft aan de term vrijheid.

Na afloop spreekt presentator Art Rooijakkers met Thomas Erdbrink en andere gasten. Ook is er aandacht voor de uitkomsten van het Nationaal Vrijheidsonderzoek, waarmee wordt gepeild hoe het staat met het draagvlak voor de betekenis van 4 en 5 mei in Nederland.

Aan het eind van de ochtend geeft premier Rutte het officiële startsein voor Bevrijdingsdag door op het Bevrijdingsfestival in Groningen het vrijheidsvuur te ontsteken.

NOS Nationale Viering Bevrijding 2016, 11.00-11.56 uur, NPO 1 en NOS.nl. Presentatie: Art Rooijakkers

Concert op de Amstel

Het 5-mei-concert op de Amstel is traditiegetrouw de feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest treden op: Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling. Rik van de Westelaken praat met de artiesten.

Als opmaat naar het concert is er een terugblik op de viering van Bevrijdingsdag in Groningen, waar de nationale viering officieel begon.

NOS Bevrijdingsdag 2016, 20.22-22.08, NPO 1 en NOS.nl. Presentatie: Rik van de Westelaken

Bevrijdingsfestivals

Vanavond is er op NPO 3 een live-uitzending vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle, met daarin een impressie van de tour van de Ambassadeurs van de Vrijheid, die per helikopter de veertien bevrijdingsfestivals hebben bezocht voor een optreden. Dit jaar zijn dat Kovacs, Nielson, Sunnery James & Ryan Marciano en Def P.

NOS Artiesten voor de Vrijheid 2016, 23.26-23.52, NPO 3 en NOS.nl. Presentatie: Winfried Baijens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl