De stad Aleppo is zwaar beschadigd door de gevechten
NOS NieuwsAangepast

Aleppo, Syrië's grootste stad, krijgt een adempauze

De Verenigde Staten en Rusland hebben met de Syrische regering een akkoord weten te sluiten over een wapenstilstand in Aleppo. Ook komt er een scherper toezicht op handhaving van het akkoord. Op de Syrische staatstelevisie is bevestigd dat er vanaf morgenochtend in de grootste stad van het land een staakt-het-vuren geldt voor 48 uur.

In Aleppo, in het noordwesten van Syrië, woonden voor de oorlog zo'n twee miljoen mensen. Velen zijn gevlucht naar Europa, Libanon of naar elders in Syrië. In rebellengebied verblijven naar schatting nog enkele honderdduizenden mensen.

De VS en Rusland kwamen nog eens overeen dat de wapenstilstand voor de andere delen van het land ook van kracht blijft. Voor delen van Syrië was er al een wapenstilstand afgesproken, maar Aleppo hoorde daar niet bij, omdat al-Nusra daar actief is. De afgelopen dagen waren er hevige gevechten, onder meer ziekenhuizen werden gebombardeerd.

Druk opvoeren

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de wapenstilstand bekendgemaakt. In de verklaring staat dat de aanvallen gericht op Syrische burgers nooit te rechtvaardigen zijn en dat die onmiddellijk moeten stoppen.

De VS zegt nog altijd te streven naar een wapenstilstand die voor heel Syrië geldt. In de verklaring staat verder dat Rusland de druk op de Syrische president Assad moet opvoeren om te zorgen dat hij zich aan de afspraken houdt. De VS op zijn beurt moet dat doen bij de Syrische oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl