Paspoort vormt obstakel voor Turken die zonder visum naar EU willen

Paspoortcontrole op Schiphol ANP

Alle Turken die in bezit zijn van een biometrisch paspoort mogen, als alle lidstaten van de EU daarmee akkoord gaan, vanaf 1 juli zonder visum naar Europa reizen. Ze mogen dan 90 dagen blijven. Moet Europa zich al gaan voorbereiden op een massale toestroom van Turken?

Volgens PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri valt dat waarschijnlijk wel mee. "Turkije heeft momenteel al het duurste paspoort in Europa en daarom hebben maar weinig Turken dat reisdocument. Op een bevolking van 80 miljoen, zijn er ongeveer 7 miljoen Turken in het bezit van een paspoort."

Turkije kan vanaf 1 juni maximaal 10.000 biometrische paspoorten per dag laten drukken.

PvdA-Europarlementariër Kati Piri

Het nieuwe biometrische paspoort wordt volgens Piri nog duurder dan het huidige. "Naar verwachting ligt de prijs straks rond de 300 euro. Dat is voor veel Turken een enorme blokkade, dus de verwachting is niet dat er meer Turken deze kant opkomen."

Het gaat ook wel even duren voordat alle paspoorten zijn vervangen door een biometrisch paspoort. "Turkije kan vanaf 1 juni maximaal 10.000 biometrische paspoorten per dag laten drukken, dus reken maar uit hoe lang het duurt voor al die 7 miljoen Turken een nieuw exemplaar hebben ontvangen." 

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken verwacht geen asielstroom vanuit Turkije naar Europa. "Als de visumliberalisatie niet functioneert of effecten heeft die niet zijn afgesproken, dan wordt de regeling teruggedraaid", zegt hij.

Makkelijker

Voor Turken die straks wel een biometrisch paspoort hebben, wordt het makkelijker om naar Nederland te reizen. "Turken kunnen nu voor Nederland geen visum aanvragen via internet, dus ze moeten altijd naar een ambassade of consulaat en dat kost veel tijd", zegt Piri. De kosten voor een visum voor Nederland liggen volgens Piri tussen de 60 en 80 euro.

Ook wij gaan er op vooruit. Op het moment dat het visumvrij reizen voor Turken ingaat, kunnen de inwoners van de 28 EU-lidstaten ook zonder visum Turkije binnenkomen. Nu kost een visum voor Turkije ons nog 17,50 euro.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten de visumvrijstelling nog wel bekrachtigen. Turkije moet nog vijf problemen oplossen die het vrije reizen in de weg staan. Een van de belangrijkste problemen is volgens NOS-correspondent Arjan Noorlander het verbeteren van de kwaliteit van het biometrisch paspoort. 

Ook is de Europese Commissie nog bezorgd over arrestaties en veroordelingen van journalisten en academici op grond van terreurverdenkingen. Volgens Brussel wordt daardoor de vrijheid van meningsuiting beknot en leidt het tot zelfcensuur.

Veel EU-landen zijn ook verrast over de snelheid waarmee de Turken aan alle eisen hebben voldaan. "Daar hebben ze nog jaren voor nodig, werd er gedacht. Maar de belofte ligt er wel en die zullen ze waarschijnlijk gewoon moeten nakomen", zegt Noorlander.

STER Reclame