Koenders: vrees voor stroom Turkse asielzoekers niet terecht

Minister Koenders op werkbezoek in Istanbul in april 2016 ANP

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken verwacht niet dat er een asielstroom uit Turkije op gang komt door de mogelijkheid van visumvrij reizen voor Turken. "Ik begrijp die vrees", zegt Koenders. "Maar ik denk dat die niet reëel is."  

Als de visumliberalisatie niet functioneert of effecten heeft die niet zijn afgesproken, dan wordt de regeling teruggedraaid, zegt hij. Koenders wijst erop dat Turkije gedwongen is mensen terug te nemen die langer dan negentig dagen in Nederland blijven. De regeling is bedoeld voor korte verblijven, zoals vakanties en zakenreizen.

Asielaanvragen

De gevechten tussen Koerdische rebellen en Turkse militairen in Oost-Turkije hebben tot nog toe nauwelijks geleid tot meer asielaanvragen door Koerdische Turken. "We zien op het ogenblik heel weinig asielprocedures van Koerden. Ik verwacht niet dat ze dat nu wel gaan doen." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koenders: vrees voor stroom Turkse asielzoekers niet terecht

Volgens de minister zijn de afspraken met Turkije duidelijk en hard en wordt het land daaraan gehouden. Koenders denkt dat het nog een ingewikkelde klus is voor de Turkse regering om in zo'n korte tijd biometrische paspoorten te regelen. "Maar dat is aan hen." 

Machtsconflict

Koenders wil niet ingaan op de berichten dat de Turkse premier Davutoglu zou hebben gedreigd met aftreden, omdat hij een machtsconflict heeft met president Erdogan. Wat hem betreft heeft dat geen invloed op de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. 

"Wij maken afspraken met een land, met een regering", zegt Koenders. "Die strenge afspraken zijn niet afhankelijk van een persoon."

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Timmermans heeft vandaag gezegd dat Turkije "indrukwekkende stappen" heeft gezet om aan de voorwaarden van de Europese Unie te voldoen. Turken mogen vanaf juli zonder visum door Europa reizen als aan de laatste voorwaarden is voldaan.

STER Reclame