Een meisje voert een reanimatie uit op een oefenpop ANP

Weinig doden door een hartaanval in Nederland

tijd van publicatie

In Nederland sterven relatief weinig mensen aan een hartaanval, vergeleken met andere Europese landen. Alleen in Frankrijk en Portugal gaan in Europa minder mensen hieraan dood. 

Volgens het Europese bureau voor statistiek Eurostat overleden in 2013 9378 Nederlanders aan een hartaanval, 6,6 procent van alle sterfgevallen. Dat is een afname ten opzichte van 2000, toen het nog 12,4 procent was. In Europa stierf in 2013 gemiddeld 12,9 procent van de mensen aan een hartaanval, dat zijn ongeveer 644.000 mensen.

Een woordvoerder van de Hartstichting zegt dat het relatief lage percentage doden in Nederland te danken is aan de gezonde leefstijl van Nederlanders. "Ook is de gezondheidszorg hier beter georganiseerd dan in veel andere landen, met name als het gaat om acute behandelingen." Het aantal doden door een hartaanval daalt in Nederland al sinds 1980.

Nog minder in Frankrijk

In Frankrijk (6 procent) en Portugal (6,5 procent) sterft procentueel het kleinste aantal mensen aan een hartaanval. Volgens de Hartstichting komt dat mogelijk door de voedingsgewoonten van die landen. "Er wordt daar meer onverzadigd vet, groente en fruit gegeten. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie." Ook andere mediterrane landen als Spanje, Griekenland, Italië en Cyprus scoren goed. Weliswaar slechter dan Nederland, maar beter dan het Europees gemiddelde.

Litouwen scoort het slechtst. Daar is een hartaanval in 36,7 procent van de gevallen de doodsoorzaak. In Litouwen is ook de sterkste stijging te zien ten opzichte van 2000. In Estland nam het aantal doden door een hartaanval juist sterk af, van 32,3 procent naar 23 procent.

STER Reclame