Premier Davutoglu, gisteren in het parlement in Ankara
NOS Nieuws

Turkse kranten: premier Davutoglu overweegt terugtreden

Premier Davutoglu overweegt volgens twee grote Turkse kranten terug te treden wegens een machtsstrijd met president Erdogan.

Het wekelijkse overleg tussen de president en de premier werd een dag vooruitgeschoven naar vanavond. Wat daaruit is gekomen, is niet bekend. Morgen volgt een persconferentie. Hoge partijfunctionarissen denken niet dat Davutoglu vanavond bij Erdogan zijn ontslag heeft ingediend.

Het meningsverschil gaat over een grondwetswijziging, waardoor Turkije overgaat op een presidentieel systeem naar Frans model. De macht verschuift dan voor het belangrijkste deel van de premier naar de president.

Bevoegdheden afgenomen

Het geschil is een stroomversnelling gekomen toen een uitvoerend comité van de regeringspartij AK besloot bevoegdheden van partijleider Davutoglu af te nemen. Hij mag bijvoorbeeld geen provinciale bestuurders meer benoemen. Davutoglu zou geen genoegen willen nemen met die maatregel, waar Erdogan vermoedelijk achter zit.

Volgens diplomaten is de verhouding tussen Davutoglu en Erdogan al langer gespannen, zowel op het politieke als op het persoonlijke vlak. Davutoglu wordt gezien als milder en diplomatieker dan Erdogan. De laatste is volgens analisten meer een straatvechter die, anders dan Davutoglu, het grote publiek in Turkije aanspreekt.

Geen persoonlijk belang

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu zei Davutoglu gisteren in een rede op een partijcongres in Ankara dat hij het partijbelang altijd boven zijn persoonlijke belang heeft gesteld. Hij nam het premierschap en het voorzitterschap van de AK-partij over toen Erdogan in de zomer van 2014 tot president werd gekozen.

Davutoglu heeft speculaties over zijn aftreden afgedaan als het werk van charlatans.

De krant Cumhuriyet noemt al twee kandidaten die Davutoglu kunnen opvolgen als premier: minister van Transport Yilderim en minister van Energie Albayrak, een schoonzoon van Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl