NOS Wielrennen

Dumoulin: Cancellara favoriet voor tijdrit

Dumoulin: Cancellara favoriet voor tijdrit

Tom Dumoulin werd dit seizoen al drie keer tweede in een tijdrit. Twee keer in Romandië, een keer in Parijs-Nice. Toch ziet hij zichzelf niet als de grote favoriet voor de tijdrit vrijdag, op de openingsdag van de Ronde van Italië in Apeldoorn. 

"Fabian Cancellara is dé favoriet om vrijdag de eerste roze trui te pakken", zei Dumoulin op de persconferentie woensdagochtend. "Hij won de afsluitende tijdrit in Tirreno-Adriatico. Als hij die benen heeft... Als hij in echte topvorm is, heeft hij zo veel brute power op zo'n korte afstand dat het voor mij wel heel moeilijk wordt. Maar ik ga er natuurlijk wel voor. Hij heeft ook niet alle dagen die volledige brute power", aldus Dumoulin.

Geen hoge eindklassering

Pas donderdag ziet Dumoulin voor het eerst het tijdritparcours in Apeldoorn. Vorig jaar, voor de start van de Tour de France in Utrecht, was hij al twee maanden vooraf op verkenning geweest. "Het was speciaal voor mij afgezet. Ik heb toen zes rondjes gereden."

Minder stress

In vergelijking met de Tourstart in Utrecht leeft Dumoulin nu een stuk minder gespannen naar de start van de Giro toe. "Het is wel iets relaxter. De ervaring heb ik al en de Tour in Nederland wordt echt gehypet. Dat is met de Giro iets minder, maar het gaat gewoon weer een groot volksfeest worden vrijdag, denk ik. Dat is mooi, maar dat heeft ook wel zijn consequenties."

Focus op de tijdritten

De Limburger mikt niet op een hoge eindklassering in deze Giro. "Mijn doel dit jaar blijft de tijdrit op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Als de Ronde van Italië een speerpunt was geweest, was ik op hoogtestage gegaan. Dat is niet zo, dus dat zegt genoeg."

"Ik heb in de Vuelta laten zien dat ik in staat ben een goed klassement te rijden in een grote ronde, maar dit jaar focus ik me op de tijdritten. Hier in de Giro hebben we twee vlakke en een klimtijdrit. Dan wil ik er staan."

Volgens Dumoulin hoeft het niet perse vrijdag in Apeldoorn te gebeuren. "Ik denk dat mijn grootste kans ligt op de negende dag. Dat is een tijdrit die op mijn lijf geschreven is: lang, technisch en veel bergop en bergaf. Het hoeft dus niet op de eerste dag te gebeuren. Als ik de eerste week goed door kom, dan kan het nog altijd dan."

STER reclame