ANP
NOS Nieuws

OM Brazilie wil onderzoek naar president Dilma Rousseff

De hoogste aanklager van Brazilië heeft het hooggerechtshof toestemming gevraagd om te onderzoeken of president Dilma Rousseff een groot corruptieonderzoek tegen het staatsoliebedrijf Petrobras heeft belemmerd.

De aanklager had al gevraagd om een onderzoek in te stellen naar oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Die wordt verdacht van betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond Petrobras.

Dat schandaal veroorzaakte een crisis in de Braziliaanse politiek. Tientallen politici van verschillende partijen worden beschuldigd van corruptie.

Petrobras

Volgens de aanklagers gaat het om de grootste corruptiezaak in de Braziliaanse geschiedenis. Tien jaar lang zouden aannemers en bouwbedrijven in totaal zeker 800 miljoen dollar (737 miljoen euro) smeergeld hebben betaald aan Petrobras-medewerkers om opdrachten van het mega-bedrijf binnen te krijgen. Ook veel Braziliaanse politici bleken betrokken bij de affaire.

President Dilma Rousseff was voorzitter van Petrobras in de periode dat de steekpenningen werden aangenomen. Veel Brazilianen vinden dat zij daarom verantwoordelijk is voor de corruptie. Het zou voor haar makkelijk zijn geweest zaken in de doofpot te stoppen toen ze president werd.

Vertrouwen

Veel Brazilianen zijn het vertrouwen in hun president kwijt. Eerder dit jaar gingen honderdduizenden Brazilianen de straat op om het aftreden van Dilma Rousseff te eisen. Rousseff zei dat ze zal doorvechten tot het einde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl