Raad van State zet opnieuw vraagtekens bij geheimzinnigheid taps AIVD

ANP
Geschreven door
Joost Schellevis
Researchredacteur

Het kabinet moet opnieuw afwegen waarom de statistieken over hoe vaak de geheime diensten tappen zo geheim zijn. Dat heeft de Raad van State geoordeeld, in een zaak die was aangespannen door privacy-organisatie Bits of Freedom.

In januari velde de Raad van State in een andere zaak al een vergelijkbaar oordeel. Ook toen beval de Raad van State Plasterk een nieuwe afweging te maken. Als Plasterk vasthoudt aan de geheimzinnigheid rond de statistieken, dan moet hij zijn besluit beter motiveren, aldus de Raad van State. 

'Modus operandi'

Volgens Plasterk zouden statistieken over het aantal internet- en telefoontaps te veel vrijgeven over de werkwijze van de dienst, de zogenoemde 'modus operandi'. Volgens Bits of Freedom is dat onzin. "Tapstatistieken zijn geen gevaar voor de staatsveiligheid", zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom.

Hij wordt daarin gesteund door de waakhond die de geheime diensten in de gaten houdt, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Ook volgens die waakhond mogen de tapstatistieken best openbaar zijn.

Nieuw besluit

Het is nog niet duidelijk wanneer Plasterk met een nieuw besluit komt. Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken kan daarover niets zeggen. De verwachting is dat Plasterk vasthoudt aan zijn besluit om de statistieken geheim te houden.

De uitspraak van de Raad van State komt op het moment dat Plasterk werkt aan een nieuwe wet op de inlichtingendiensten, die de geheime diensten veel grotere bevoegdheden geeft om internetverkeer af te tappen.

"Plasterk zegt daarbij dat ze zo transparant mogelijk te werk willen gaan, maar als ze deze statistieken al niet vrij willen geven, belooft dat weinig goeds", zegt Zenger van Bits of Freedom.

STER Reclame