Een boorplatform van Shell bij de Filipijnen
NOS Nieuws

Lage olieprijs kost Shell opnieuw miljarden aan winst

De winst van Shell is het afgelopen kwartaal flink gekrompen door de lage olieprijs. Het olie- en gasbedrijf boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van bijna 484 miljoen dollar. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog 4,4 miljard dollar. Vorig jaar daalde de winst al enorm.

Ook bij andere grote oliebedrijven, zoals Exxon Mobil en BP, lopen de winsten fors terug als gevolg van de lage olieprijs.

Een vat ruwe olie kostte vorig jaar nog rond de 50 dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar was de prijs een stuk lager een kostte een vat ruwe olie op sommige dagen zelfs minder dan 30 dollar.

De olie die Shell uit de grond haalt, levert dus minder op. Het bedrijf heeft daarom de investeringen in nieuwe velden teruggeschroefd. De investeringen komen dit jaar uit op circa 30 miljard dollar, 3 miljard minder dan eerder was voorgenomen. In 2014 investeerden Shell en BG samen genomen nog zo'n 40 miljard dollar.

Unieke mogelijkheid

Het bedrijf is bezig met een reorganisatie waarbij meer dan 10.000 banen verdwijnen. Die reorganisatie is mede nodig vanwege de overname van de Britse gasreus BG die zo'n 50 miljard euro heeft gekost.

Shell-topman Ben van Beurden ziet de huidige omstandigheden als een "unieke mogelijkheid om het bedrijf te hervormen en te vereenvoudigen".

Hij verwacht dit jaar meer besparingen uit die overname te halen dan eerder verwacht.

De overname van BG heeft wel de totale olie- en gasproductie flink opgekrikt. BG beschikt over grote gas- en olievelden en voegt meer dan een half miljoen vaten toe aan de productie. Shell haalde daardoor in het eerste kwartaal 3,661 miljoen vaten naar boven, een stijging van 16 procent.

Het aandeel Shell noteert bijna 1,5 procent lager op een negatief gestemde Amsterdamse beurs, op 22,14 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl