Een arts onderzoekt een patiente
NOS Nieuws

'De Afrikaanse vrouw die hier bij de dokter kwam, bleek verkracht'

Als er meer tolken beschikbaar zijn, kunnen vluchtelingen die hier naar de dokter gaan beter worden geholpen. "De zorg is op zich wel goed geregeld voor gezinnen die zijn uitgeplaatst en in een gemeente een huis krijgen toegewezen, maar ze krijgen geen tolk mee naar de dokter en dat is tamelijk onbegrijpelijk", zei voorzitter Ella Kalsbeek van huisartsenorganisatie LHV in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze reageerde op het bericht dat artsen zich niet voldoende opgewassen voelen tegen de specifieke zorgvraag van de huidige stroom vluchtelingen.

"Voor sommige andere vluchtelingen met een status is wel een tolk geregeld. Dat is tamelijk onbegrijpelijk", zei Kalsbeek. Ze wil dat het ministerie van Volksgezondheid een tolk voor alle vluchtelingen regelt.

Duur

Volgens de LHV-voorzitter kost het veel geld als de arts en patiënt elkaar niet begrijpen. "Dan zijn allerlei dure onderzoeken nodig om erachter te komen wat iemand mankeert. En vooral bij een relatie tussen psychische en lichamelijke klachten is het belangrijk dat je kunt praten."

Kalsbeek zegt dat het communicatieprobleem soms tot aangrijpende situaties leidt. "Zo was er laatst een jonge Noord-Afrikaanse vrouw van een jaar of 18 hier bij de dokter. Ze was zwanger en had lichamelijke klachten. Pas later bleek dat ze tijdens haar vlucht was verkracht. Als je mensen psychisch overeind wil houden, moet je met ze kunnen praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl