Trump viert zijn overwinning van de voorverkiezing in Indiana EPA

Niets lijkt Donald Trump nog in de weg te staan om de Republikeinse kandidaat te worden voor het Amerikaanse presidentschap. Nu zijn belangrijkste rivaal Ted Cruz uit de race is gestapt, heeft Trump geen serieuze tegenstanders meer.

Trump heeft weliswaar nog niet alle 1237 gedelegeerden achter zich die nodig zijn voor de nominatie. Maar nu Cruz is weggevallen, is het voor Trump niet moeilijk meer om de resterende voorverkiezingen te winnen, zegt correspondent Arjen van der Horst.

"Hij is al door vriend en vijand uitgeroepen tot de kandidaat die het gaat opnemen tegen de Democraten."

Uitgesloten

De enige die de strijd tegen Trump niet heeft opgegeven is John Kasich, gouverneur van Ohio. Maar de voorsprong van Trump is zo groot, dat Kasich kansloos wordt geacht.

Het moet dan ook al raar gaan als Trump op de partijconventie van de Republikeinen in juli niet tot presidentskandidaat wordt uitgeroepen. Het alternatief van een open conventie waar meerdere kandidaten kans maken, lijkt volgens Van der Horst uitgesloten. "Het valt niet in te zien wie de nominatie dan moet krijgen." 

'Verrassing dat Cruz opgeeft'

Er zijn Republikeinen die Trump haten.

Correspondent Arjen van der Horst

Zo gemakkelijk als de strijd om de nominatie voor Trump ook gaat, zo moeilijk zal het voor hem worden om in november ook te winnen van zijn Democratische tegenstander. "Hij heeft veel bevolkingsgroepen tegen zich in het harnas gejaagd, zoals Mexicanen, moslims en vrouwen."

Ook in zijn eigen partij heeft Trump volgens Van der Horst vijanden gemaakt. "Er zijn Republikeinen die hem haten en hooggeplaatste partijgenoten hebben al gezegd dat ze op de Democratische kandidaat gaan stemmen."

Hillary Clinton

Maar Trump moet ook weer niet worden onderschat, zegt Van der Horst. "Nog niet zo lang geleden zei iedereen dat hij onmogelijk de nominatie zou pakken. En hij heeft het voordeel dat hij het waarschijnlijk gaat opnemen tegen Hillary Clinton, de op een na meest gehate politicus van het land."

Nog een voordeel voor Trump is dat hij zo goed als zeker is van zijn kandidatuur, terwijl de strijd bij de Democraten nog doorgaat. Clinton moest bij de voorverkiezing in Indiana Bernie Sanders voor laten gaan. "Clinton had gedacht dat haar troonbestijging gemakkelijker zou gaan, maar zij moet nog met Sanders strijden. Intussen kan Trump alle pijlen nu op Clinton richten."

STER reclame