Terreurgroep IS doodt Navy SEAL in Irak

Navy SEAL's zijn elite-eenheden van het Amerikaanse leger Reuters

Strijders van Islamitische Staat hebben in Noord-Irak een Amerikaanse Navy SEAL gedood. Het lid van de elite-eenheid van het leger is de derde Amerikaan die in de regio om het leven komt sinds de VS er twee jaar geleden een campagne begon om de opmars van IS te stuiten.

De Amerikaan kwam om toen de terreurgroep doelen van Koerdische Peshmerga-strijders bestormde in een stadje niet ver van Mosul. Dat gebeurde met zelfmoordacties en bomauto's.

De Amerikaanse militairen zijn in het gebied om de Peshmerga's onder meer te adviseren en logistiek te steunen. Volgens een woordvoerder van het Pentagon bevonden ze zich een paar kilometer achter de frontlinie, maar wisten de IS-strijders daardoorheen te breken. 

Tientallen doden

IS wist het stadje in te nemen, maar werd snel weer verdreven, zeggen de Koerdische autoriteiten. Volgens een woordvoerder kwamen bij de gevechten ook ruim tachtig IS-strijders en meer dan tien Peshmerga's om het leven.

President Obama heeft via zijn woordvoerder verslagen gereageerd op de dood van de Navy SEAL. "Dit herinnert ons aan de risico's die dappere mannen en vrouwen in uniform elke dag nemen."

STER Reclame