De vier gijzelaars. John Ridsel werd vorige week onthoofd EPA

Op internet is een video verschenen van de islamitische rebellengroep Abu Sayyaf waarin ze dreigen drie gegijzelde toeristen op de Filipijnen te onthoofden. 

Op de video smeken de ontvoerde Canadees, Noor en een Filipijnse vrouw de Canadese en de Filipijnse regering om aan de eisen van de ontvoerders tegemoet te komen.

"Als de eisen niet worden ingewilligd, worden we net als onze vriend John geëxecuteerd", zegt de Noor Kjartan Sekkingstad in de video.

Ontvoerde toeristen smeken om hulp

Vorige week maandag werd de Canadees John Ridsel door de Filipijnse terroristen onthoofd. Zijn hoofd werd in een plastic zak gevonden op het Filipijnse eiland Jolo. Een paar dagen later werd ook zijn lichaam gevonden.

Abu Sayyaf had voor elk van de vier ontvoerde toeristen 5,6 miljoen euro losgeld geëist dat die dag betaald moest worden. Vijf uur na de deadline werd het hoofd van Ridsel gevonden.

'Koelbloedige moord'

"Mij is gezegd jullie te vertellen om de eisen in te willigen. Ik weet niet wat jullie doen, maar jullie doen niets voor ons. John is opgeofferd, zijn familie is uitgemoord en ik heb geen idee waarom of waarop jullie nog wachten", zegt de Canadese gevangene Robert Hall in de video.

De Filipijnse vrouw Marites Flor doet een oproep in haar eigen taal. Daarna komt een gemaskerde man in beeld die zegt dat de les nu wel duidelijk moet zijn. "Er zijn nog drie gevangenen over. Als de onderhandelingen weer worden uitgesteld, worden ook zij onthoofd."

De Canadese premier Justin Trudeau noemde de onthoofding van Ridsel "een koelbloedige moord" en heeft alle landen opgeroepen geen losgeld te betalen. 

Ewold Horn

De terreurgroep die zich vorig jaar ook aansloot bij Islamitische Staat houdt nog meer mensen gegijzeld, onder wie de Nederlander Ewold Horn. Hij wordt al vier jaar vastgehouden. 

Horn werd ontvoerd toen hij samen met een Zwitser op vogelsafari was. De Zwitser wist te ontsnappen, maar Horn was te zwak om mee te gaan. Sindsdien is van hem niets meer vernomen.

STER reclame