De droogte in India eist zijn tol. Ook hier in de buurt van Allahabad, in de deelstaat Uttar Pradesh, sterft het vee van honger en uitdroging

Droogte drijft boeren in India tot zelfmoord

Niet alleen delen van Afrika, ook het zuiden en westen van India worden getroffen door El Niño en de gevolgen van klimaatverandering. Het zorgt voor mislukte oogsten, waardoor veel boeren hun leningen niet meer kunnen afbetalen.

Sommigen zijn zo wanhopig dat ze zelfmoord plegen. In de westelijke deelstaat Maharashtra hebben vorig jaar zo'n 3200 boeren om die reden al een einde aan hun leven gemaakt.

Weduwe

Ashwini is een van de achtergebleven weduwen. Correspondent Joeri Boom zocht haar op. Door de droogte mislukte de ene na de andere oogst. Ze vertelt dat haar man steeds vaker leningen aan moest gaan om zijn gezin te onderhouden. De schulden stapelden zich op en hij zag geen uitweg meer.

Ze wijst naar het plafond, naar de balk waaraan hij zichzelf ophing met een touw. In twee jaar was de schuld opgelopen tot 4500 euro. Een bedrag dat nog steeds openstaat en dat ze zonder hulp waarschijnlijk nooit kan terugbetalen.

Droogte in India

In een dorpje in Maharashtra wordt een keer in de vier dagen water gebracht, aangeleverd door vrachtwagens die het net buiten het dorp in een reservoir pompen. Vrouwen lopen af en aan met pannen en ketels om zo veel mogelijk water te vullen. De vrachtauto's komen het dorp niet in, want dan zouden er rellen uitbreken, zeggen de inwoners.

Inmiddels zijn er ook particuliere initiatieven ontstaan. In sommige gemeenschappen zijn er zelfhulpgroepen gekomen. Zoals in een dorp waar vrouwen gezamenlijk geld sparen en dat tegen een lage rente uitlenen aan families die lijden onder de droogte. Een geslaagd initiatief, zegt Joeri Boom, want daar heeft nog geen enkele boer zelfmoord gepleegd.

Verder kunnen de boeren en hun gezinnen weinig anders doen dan wachten. Het beste nieuws komt van meteorologen. Zij voorspellen dat de moesson, die in juni wordt verwacht, veel regen zal brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl