Aardbevingsbestendig bouwen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

NAM keert 17 miljoen uit voor veilige nieuwbouw

Zo'n driehonderd nieuwbouwprojecten in Groningen hebben tot nu toe een beroep gedaan op de nieuwbouwregeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf geeft technisch advies over aardbevingsbestendig bouwen en biedt een financiële bijdrage voor de meerkosten. In totaal is er de afgelopen twee jaar 17 miljoen euro uitgekeerd, schrijft RTV Noord. Een deel van de aanvragen loopt nog.

De nieuwbouwregeling is onderdeel van een reeks afspraken die in 2014 is gemaakt met de regio nadat was vastgesteld dat er schade was ontstaan door gaswinning door de NAM. Zowel particulieren als projectontwikkelaars kunnen een beroep doen op de regeling. De hoogte van de financiële bijdrage is afhankelijk van de locatie in het aardbevingsgebied.

De meeste projecten die aanspraak hebben gemaakt op de regeling, 178, worden in de kern van het aardbevingsgebied gebouwd. In de stad Groningen gaat het om 72 nieuwbouwprojecten. Over grote projecten, zoals het veiliger maken van het Forum in de stad Groningen en het OZG-ziekenhuis in Scheemda, worden apart afspraken gemaakt.

Advertentie via Ster.nl