NOS Nieuws

In slagorde richting partijcongres Noord-Korea

Partijleden van de Arbeiderspartij in Noord-Korea zijn massaal onderweg naar de hoofdstad Pyongyang om deel te nemen aan een groot partijcongres, dat vrijdag begint. De staatstelevisie laat zien hoe dat gaat in Noord-Korea: in strakke slagorde.

Partijleden Noord-Korea marcheren de trein uit

Het is voor het eerst sinds 1980 dat de Arbeiderspartij een partijcongres organiseert. Voor staatshoofd Kim Jong-un is het een moment om zijn positie nationaal en internationaal te benadrukken. De hoofdstad Pyongyang is hermetisch afgesloten. Trouwfeesten en rouwstoeten zijn tijdelijk niet toegestaan.

Het is zo'n belangrijke gebeurtenis voor de staat dat de partijleiding niet wil dat er ook maar iets voor afleiding zou kunnen zorgen, zegt hoogleraar Korea-studies Remco Breuker. "Dat is heel traditioneel, zo deden ze dat duizend jaar geleden ook al in Korea. Het hof komt bij elkaar en de koers van het land wordt besproken, en dan is er geen tijd voor andere feestjes of voor begrafenissen."

Het partijcongres is volgens Breuker niet alleen maar een show voor de bühne. "Er zit een heel duidelijke propagandakant aan, dat is inderdaad een schijnvertoning. Maar er worden ook wel echt zaken gedaan. Het is de plek waar de richting van Noord-Korea wordt bepaald en mensen op posten worden gezet die ertoe doen."

Revolutie

Tijdens het bewind van Kim Jong-il, de vader van de huidige leider Kim Jong-un, waren er geen partijcongressen. "Kim Jong-il was een alleenheerser die alles zelf besliste", legt Breuker uit. "Kim Jong-un is helemaal niet de dictator die wij zien. Hij heeft rekening te houden met allerlei andere machtige mensen. Vandaar dat hij zo'n groot partijcongres moet organiseren. Hij moet proberen een coalitie te smeden van mensen die het land willen en kunnen leiden. Dat is iets wat we niet op tv en in de kranten zullen zien, maar wat wel degelijk zal gebeuren."

Het regime staat onder druk door de armoede en voedseltekorten in het land. "De situatie in Noord-Korea is al jaren ernstig. Mensen zijn omgekomen in concentratiekampen door hongersnood. Als het volk ook maar een beetje ruimte krijgt, breekt er waarschijnlijk een revolutie uit", zegt Breuker.

Volgens hem wordt de spanning met het Westen in stand gehouden om een volksopstand te voorkomen. "Daarmee geven ze de bevolking het idee dat het een gevaarlijke wereld is daarbuiten. Met nucleaire proeven en raketlanceringen kunnen ze het niveau van spanning vasthouden waardoor het regime kan blijven functioneren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl