Tergooi

Openbaar Ministerie doet onderzoek naar incident Tergooi

tijd van publicatie

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de dood van een 21-jarige patiënt in het Hilversumse ziekenhuis Tergooi. Het onderzoek volgt op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De 21-jarige patiënt werd in 2014 met hevige pijn op de borst het ziekenhuis binnengebracht. Een halve dag later overleed hij zonder dat hij door een dienstdoende specialist was nagekeken. De patiënt bleek een ontstoken hartzakje te hebben.

Het NPO-radioprogramma Argos besteedde onlangs aandacht aan de zaak. Het ziekenhuis maakte geen melding van het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens Argos heeft het ziekenhuis ook zwijggeld betaald aan de moeder van de patiënt. Het ziekenhuis zei later in een reactie dat er inderdaad een vergoeding is betaald, maar dat het niet om zwijggeld ging.

Tuchtrechter

De inspectie deed uiteindelijk onderzoek naar de zaak. Uit zijn rapport blijkt dat een longarts van het ziekenhuis ernstig tekort is geschoten. De inspectie heeft bij de tuchtrechter een zaak aangespannen tegen de arts.

Mocht het ook tot een strafzaak komen, dan wordt het ziekenhuis Tergooi voor twee incidenten vervolgd. In februari besliste het hof dat er een strafzaak komt naar de dood van een vrouw die in 2010 overleed nadat ze in Tergooi van de operatietafel was gevallen.

Verrast

Jeanne van Kasbergen, de moeder van de patiënt, is verrast dat het OM toch de strafzaak doorzet. "Het is verrassend omdat de aangifte formeel is ingetrokken. Ik voel me wel opgelucht hierdoor. Ik hoop dat met deze strafzaak de mensen die verantwoordelijk zijn door de rechter beoordeeld gaan worden."

'Ik ben verrast dat het OM toch een strafzaak begint'

Jeanne Kasbergen over de strafzaak tegen het Tergooi-ziekenhuis.

STER Reclame