ANP

Veel Nederlanders herkennen de signalen van een beroerte niet. Uit onderzoek in opdracht van de Hartstichting blijkt dat twee derde niet weet wat de meest voorkomende symptomen zijn. De stichting begint daarom een campagne om de signalen beter te leren herkennen.

De belangrijkste symptomen zijn een scheeftrekkende mond, een verward klinkende spraak en verlamming van de arm. Veel mensen met een beroerte gaan te laat naar het ziekenhuis omdat ze niet weten wat er aan de hand is. Bij een beroerte is het volgens de Hartstichting juist cruciaal om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

In Nederland worden jaarlijks zo'n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Van die mensen overlijden er meer dan 9000. Verder is een beroerte een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit, zegt de Hartstichting.

De stichting benadrukt dat het belangrijk is om bij het vermoeden van een beroerte direct 112 te bellen. Om de signalen beter te onthouden introduceert de Hartstichting een geheugensteuntje: mond, spraak, arm. Beroerte-alarm!

STER reclame