Baidu heeft in China honderdduizenden gebruikers
NOS Nieuws

Chinese zoekgigant Baidu onder vuur na dood student

De Chinese autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar zoekmachine Baidu na de dood van een 21-jarige kankerpatiënt. De behandeling die hij via de zoekmachine had gevonden, bleek niet effectief te zijn.

Bij de student Wei Xeni werd in 2014 een zeldzame vorm van kanker gevonden die het weefsel rond gewrichten aantast. Hij onderging bestraling en chemotherapie.

Grote verontwaardiging

Wei en zijn familie zochten daarna naar een alternatieve behandeling om te voorkomen dat de ziekte weer terugkwam. Op Baidu vonden ze een therapie voor 200.000 yuan (ruim 26.000 euro) bij een ziekenhuis in Peking. Het mocht niet baten, Wei overleed op 12 april.

Kort voor zijn dood had Wei op een Chinese website een verwijt aan het adres van de zoekmachine gepost. "Baidu, we wisten niet hoeveel kwaad het kon", schreef hij.

De zaak wekte grote verontwaardiging op Chinese internetfora. Gebruikers verwijten Baidu dat het ziekenhuis op de zoekmachine mocht adverteren zonder dat de betrouwbaarheid van de informatie was gecheckt.

Gevoelige snaar

Volgens correspondent Oscar Garschagen gebruiken veel Chinezen de zoekmachine voor het vinden van medische zorg. "Het heeft een zeer gevoelige snaar geraakt en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de internetwaakhond in actie is gekomen."

De Chinese zoekmachine ligt al langer onder vuur. In januari ontstond er discussie over een platform voor hemofiliepatiënten. Baidu had de beheerdersrechten van dat forum verkocht aan een bedrijf dat het zou gebruiken om zijn eigen informatie te verspreiden.

Staatspersbureau Xinhua stelde in een commentaar dat Baidu uit winstbejag zijn gebruikers misleidt: "Geld verdienen door bedrijven te laten betalen voor een betere plek in de zoekresultaten is een wapen in de handen van geldjagers met slechte bedoelingen."

Eigen onderzoek

Baidu zag de koers van zijn aandeel met 7,92 procent zakken na de bekendmaking van het onderzoek van de Chinese internetwaakhond. Het bedrijf zegt de dood van de student te betreuren en zelf ook een onderzoek in te stellen. Het benadrukt een "veilige en betrouwbare zoekervaring voor zijn gebruikers" na te streven.

Het bedrijf werkt ook volledig mee aan het onderzoek van de Chinese internetwaakhond. "Het is in het belang van Baidu om dat te zeggen", zegt Garschagen. "Er zal ongetwijfeld nieuwe regelgeving komen. De kwaliteit van de informatie is een heel gevoelig thema. Deze zaak heeft dat opnieuw voor het voetlicht gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl