De kenmerken van hooikoorts zijn onder meer niezen, jeuk in de neus, een verstopte neus of een loopneus ANP

Met het mooie weer op komst wordt het behoorlijk zwaar voor hooikoortspatiënten. Volgens Arnold van Vliet van de Natuurkalender zal de hoeveelheid graspollen in de lucht de komende dagen flink oplopen.

"De afgelopen periode hadden mensen vooral last van berkenpollen. Het berkenpollenseizoen gaat nu ten einde lopen. We gaan naadloos over in het graspollenseizoen. Daar hebben de meeste mensen met hooikoorts wel last van", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Lang seizoen

Kenmerken van hooikoorts zijn onder meer niezen, jeuk in de neus of de ogen, een verstopte neus of een loopneus. Het pollenseizoen is dit jaar, net als in 2014, vrij lang, zei Van Vliet. "Door de hoge temperaturen in de winter begon het pollenseizoen eigenlijk al in december met de hazelaar en de eerste elzen. Mensen die alleen last hebben van het berkenpollen zouden minder last moeten hebben van het graspollen dat er nu aankomt."

Van Vliet raadt patiënten aan om de site allergieradar in de gaten te houden. Daar wordt samen met het Leids Universitair Medisch Centrum dagelijks bijgehouden wat de hooikoortsverwachting is.

STER reclame