Columniste Ebru Umar met haar advocaat
NOS Nieuws

Kamer wil fonds voor vervolgde Nederlandse journalisten

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een fonds creëert voor Nederlandse journalisten die in het buitenland worden vervolgd. Daardoor moet structureel geld beschikbaar komen om juridische kosten te vergoeden van journalisten die problemen hebben in landen waar persvrijheid onder druk staat.

Nederland biedt al dergelijke juridische bijstand aan de columniste Ebru Umar. De Kamerleden willen dat de hulp structureel beschikbaar komt. Nederlandse journalisten in het buitenland krijgen standaard al consulaire hulp als ze problemen hebben, maar kunnen niet per definitie rekenen op een vergoeding voor advocatenkosten en andere juridische uitgaven.

D66-Kamerlid Sjoerdsma is initiatiefnemer van het plan: "Journalisten kunnen op dit moment financieel kapot geprocedeerd worden door autoritaire regimes. Daarom de oproep aan minister Koenders om ervoor te zorgen dat zij standaard financieel worden bijgestaan."

Dag van de Persvrijheid

De timing van het plan is geen toeval. Vandaag is de Internationale dag van de Persvrijheid. "De zaak-Ebru Umar laat zien dat persvrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is. Nederland biedt vaak al goede consulaire bijstand, maar we moeten ook oog hebben voor de kosten die een rechtszaak met zich meebrengt."

Sjoerdsma denkt dat een fonds de overheid weinig geld kost en dat journalisten er enorm mee worden geholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl