Vijf leiders van ledenpartijen in de aanloop naar een verkiezingsdebat. ANP

Door het steeds verder teruglopende aantal leden kampen de drie klassieke ledenpartijen CDA, VVD en PvdA met geldnood. Volgens bestuursleden van de partijen naderen de tekorten een kritisch punt, schrijft de Volkskrant. Een aantal bestuursleden heeft het probleem inmiddels aangekaart bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar dat heeft vooralsnog niet tot resultaat geleid.

De overheidsbijdrage die partijen ontvangen is deels afhankelijk aan het aantal leden. Omdat het ledental van CDA, VVD en PvdA steeds verder krimpt, slinkt ook de subsidie die ze krijgen. Gevolg van die krimp is dat de campagnekassen leeg raken en dat partijkantoren en personeel te duur worden.

Andere verdeling

De partijen pleiten daarom voor een andere systematiek voor het toekennen van subsidie. Niet alle partijen juichen zo'n aanpassing van het systeem toe. Zo heeft de PVV geen leden, waardoor de partij geen aanspraak kan maken op subsidie.

De SP, ook een partij die kampt met een daling van het aantal leden, ziet om principiële redenen weinig in een andere methodiek. "Op basis waarvan ga je het grotere vaste deel van de subsidie dan vaststellen?" vraagt SP-secretaris Hans van Heijningen zich af.

STER reclame