Een F-16 die wordt ingezet tijdens missies
NOS Nieuws

Nederlandse F-16 nauwelijks ingezet boven Syrie

De Nederlandse F-16’s worden nauwelijks ingezet boven Syrië. Ze missen daarvoor de benodigde communicatieapparatuur. Dat hebben Kamerleden gehoord die afgelopen dagen een bezoek brachten de Nederlandse missie.

De gevechtstoestellen hebben alleen gewone radio, terwijl ze moeten kunnen communiceren via satellieten. Zonder satellietcommunicatie zijn de piloten afhankelijk van militairen op de grond en voor zover bekend zijn deze 'forward controllers' er nauwelijks in Syrië.

Dit is echt een domper.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma

Het missen van de apparatuur bleek bij een bezoek van de Kamerleden aan de basis in Irak waar de Nederlandse F-16's staan. "Ik was bijzonder onaangenaam verrast, want we hebben als Kamer maandenlang gesproken om F-16's ook boven Syrië te laten vliegen en we hebben technische briefings gehad. Nergens bleek dat die F-16's de satellietcommunicatie niet hebben, waardoor hun inzet heel erg beperkt is. Dit is echt een domper", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is ook onaangenaam verrast. "Over het ontbreken van die apparatuur is nooit gesproken. De hele delegatie was verontwaardigd toen we het hoorden", zegt hij. "Omdat de satellietcommunicatie niet aanwezig is bij onze F-16's is het te gevaarlijk om boven Syrië te vliegen."

De Kamerleden hebben gisteravond tijdens hun vlucht terug besloten om opheldering te vragen aan minister Hennis van Defensie.

Half februari is de Nederlandse missie tegen terreurgroep IS na lang overleg uitgebreid naar Syrië. Dat gebeurde na herhaalde verzoeken van de Verenigde Staten. Daarvoor waren de Nederlandse toestellen alleen boven Irak actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl