De website CNTRST Screenshot CNTRST
NOS Nieuws Binnenland

Hoe 'wit' is Hollywood? Een Rotterdamse student zocht het uit

De Oscarnominaties leverden begin dit jaar een storm van kritiek op, want waarom waren er - voor het tweede jaar op rij - geen zwarte acteurs genomineerd? Voor het antwoord ging een Rotterdamse student op onderzoek uit, wat leidde tot een website waarop te zien is hoe 'wit' duizenden films zijn. 

Kevin Damstra, student Creative Media and Game Technologies aan de Hogeschool Rotterdam, probeerde na alle ophef rond de Oscars informatie te vinden over het aantal blanke en zwarte acteurs in films. "Ik wilde daar meer over weten, maar kon geen data vinden. Dat vond ik irritant."

Al snel kwam de 24-jarige tot de conclusie dat hij zelf aan de slag moest. Hij haalde van zo'n 22.000 films castingfoto's van een grote filmwebsite (The Movie Database). De foto's haalde hij vervolgens door een programma voor gezichtsherkenning, om te kunnen bepalen of de acteurs blank of zwart zijn. 

The Revenant wit?

Op de homepage van zijn website valt direct op dat The Revenant 100 procent 'wit' scoort. Dat is opmerkelijk omdat niet iedere acteur in de film blank is. Damstra: "De main-cast van The Revenant is bijna helemaal wit. Alleen de zoon van de hoofdrolspeler is dat niet. Maar omdat er geen foto is geüpload op de filmwebsite die ik heb gebruikt, is hij niet meegenomen."

Andere conclusies van Damstra op zijn website: Batman v Superman: Dawn of Justice is 87 procent wit, Minions 82 procent, Avatar 72 procent, Kung Fu Panda 3 74 procent en in Pulp Fiction 79 procent. Voor films die op Damstra's website meer zwart zijn dan wit moet je even doorklikken: Kill Bill: Vol. 1 42 procent wit, Barbershop: The Next Cut 34 procent en Ip Man 3 17 procent.

De programmeur heeft bij 200 films de proef op de som genomen. Conclusie: zijn website was bij die films in drie kwart van de gevallen accuraat.

De Rotterdamse student erkent dat zijn methode niet waterdicht is. "Maar mij ging het om de data, om de gegevens. Andere mensen mogen er conclusies uit trekken."

STER reclame