Een gebruiker toont op een forum zijn gekochte 4FA-pillen

Deze partydrug wordt steeds vaker geslikt

Het lijkt erop dat steeds meer mensen de drug 4-fluoramfetamine zijn gaan gebruiken. Vorig jaar is deze relatief nieuwe drug namelijk veel vaker ingeleverd bij testpunten, meldt het Trimbos Instituut. Dat wijst erop dat de drug aan populariteit wint.

4-fluoramfetamine wordt ook wel 4-FA of in de volksmond 4-FMP genoemd en wordt geslikt als pil, capsule of poeder. De drug dook in 2007 voor het eerst op, maar wordt sinds 2013 pas echt vaak bij testpunten ingeleverd.

De effecten zitten een beetje tussen speed en xtc in: het is stimulerend en geeft een euforisch gevoel. Na het nemen van xtc voelen mensen zich de dagen erna vaak moe en somber. Bij 4-FA is de kater volgens gebruikers een stuk minder.

Xtc-light?

Is 4-FA daarom een xtc-light, zoals het Algemeen Dagblad vandaag schreef? "Je zou net zo goed kunnen zeggen dat het om amfetamine-light gaat", zegt Trimbos-onderzoeker Daan Van der Gouwe. "Uiteindelijk is het gewoon een middel met een eigen werking en effecten."

"Inmiddels is zo'n 6 procent van alles wat wordt getest 4-FA", zegt Van der Gouwe. "Het is nu de nummer vier van ingeleverde drugs; alleen xtc, speed en cocaïne worden nu vaker ingeleverd. En we horen ook uit andere bronnen dat 4-FA aan een opmars bezig is."

Het opmerkelijke is dat 4-FA in principe legaal is. Het valt sinds een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie niet meer onder de Geneesmiddelenwet en staat (nog) niet op de Opiumlijst.

Hoewel het bezit en gebruik van 4-FA dus niet strafbaar is, kan handel erin wel via de Warenwet aangepakt worden. Daardoor wordt 4-FA vooral online gekocht en via dealers.

Een gebruiker toont op een forum zijn aankoop

Voor zover bekend is er nog nooit iemand overleden na het slikken van 4-FA. Wel neemt volgens het Trimbos het aantal incidenten met 4-FA-gebruikers toe. Het gaat dan vooral om mensen die als gevolg van het slikken van 4-FA hoofdpijn, een hoge hartslag hebben of heel erg misselijk zijn.

Wie het gebruikt, speelt volgens het Trimbos dan ook voor proefkonijn. "Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten en risico's op langer termijn. Tot die tijd loop je zeker risico", zegt Van der Gouwe.

Toch maakt het Trimbos zich nog geen zorgen. "We vragen wat mensen gebruiken en houden bij hoeveel ze het doen en of ze het combineren", zegt Van der Gouwe. "Op dit moment volstaat wat we doen. En als de noodzaak er is, nemen we maatregelen."

Deel artikel: