ANP
NOS Nieuws

Schippers: bescherming farmaceuten te ver doorgeschoten

Producenten van geneesmiddelen kunnen te makkelijk een middel registreren, waarna ze de prijs kunnen verhogen. Dat vindt minister Schippers, die het met de apothekers eens is dat de beschermingsconstructies tot ongewenste effecten leiden.

Het beschermen van geregistreerde medicijnen is bedoeld om innovatie in de farmaceutische sector te bevorderen, maar volgens Schippers wordt er nu soms misbruik van de regeling gemaakt om zo veel mogelijk winst te kunnen maken.

"Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft." Daarmee is de regeling te ver doorgeschoten, vindt ze.

Niet uit te leggen

De minister maakt zich binnen Europa hard voor een andere benadering. Het heeft voor haar prioriteit, zeker nu Nederland voorzitter is van de EU.

"De afgelopen jaren hebben we gevallen gezien waarbij de prijs van geneesmiddelen ná registratie vele malen hoger werd dan de prijs waarvoor een al bekende bereiding beschikbaar was. Maatschappelijk is dat niet uit te leggen", schreef Schippers dit jaar in haar geneesmiddelvisie.

Schippers laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken wat de maximale ruimte binnen de wet is om apotheken de mogelijkheid te laten houden om het middel dexamfetamine, dat gebruikt wordt bij de behandeling van ADHD, zelf te laten maken en leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl